Conform ultimelor date disponibile, doar 25% din populația României are încredere mare în ONG-uri (cu o creştere de 31% ȋn rândul generaţiei tinere de 18-35 de ani)1. Acest procent vine pe fundalul anilor marcați de pandemie, în care interacțiunile față în față dintre ONG-uri și beneficiari sau stakeholderi s-au redus considerabil. În același timp, crizele recente (războiul din Ucraina, criza energiei, inflația) au dus la creștera polarizării societății și a populismului, afectând și ele, astfel, percepția asupra sectorului.
Totodată, comunicarea rămâne o activitate marginală pentru ONG-uri. Multe dintre ele nu au o abordare strategică și nu alocă resurse pentru a comunica constant și eficient cu publicul lor (comunitatea din care fac parte, susținătorii actuali sau potențiali, stakeholderii). Lipsa unei comunicări din partea sectorului duce, la rândul ei, la o lipsă de înțelegere și conștientizare a impactului pe care îl au ONG-urile din România.
În acest context, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă dă startul unui demers de promovare a rezultatelor sectorului ONG. Acesta ia forma proiectului Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri, o inițiativă ambițioasă, care-și propune să ajungă la un public de 20.000 de persoane, împărțite în cinci segmente-țintă: tinerii din licee și studenții, mediul de afaceri, autoritățile publice, organizații neguvernamentale și publicul larg.
„Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri este proiectul prin care vrem să punem lupa pe poveștile de bine pe care ONG-urile le scriu zi de zi. Deseori, aceste povești rămân în umbră sau nu părăsesc bula ONG-istă. Vrem ca rezultatele ONG-urilor să ajungă la cât mai mulți oameni, de aceea am gândit proiectul ca pe o strategie mai complexă de comunicare, care cuprinde acțiuni interconectate, orientate spre categorii-cheie de public țintă”, spune Paula Ciobanu, Managerul proiectului
Proiectul se desfășoară cu sprijinul financiar al Programului Active Citizens Fund România și presupune o serie de activități prin care oamenii vor fi îndemnați să descopere schimbările în bine pe care le generează ONG-urile. Acestea au fost concepute special pentru fiecare categorie de public. Cele două echipe ale Fundației Civitas (Cluj și Odorheiu Secuiesc) vor organiza două târguri de ONG-uri, un concurs de materiale jurnalistice pentru tineri, o campanie pentru mediul de afaceri și o serie de întâlniri între ONG-uri și autoritățile publice. De asemenea, în cadrul proiectului, ONG-urile vor fi încurajate să comunice public printr-un concurs de rapoarte anuale.
Primele evenimente din cadrul proiectului, cele două târguri de ONG-uri, vor avea loc în luna septembrie, în Cluj-Napoca și Odorheiu Secuiesc. Pentru mai multe detalii despre activitățile și parcursul proiectului, puteți consulta pagina web a acestuia aici.
Proiect derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea percepției publicului larg asupra ONG-urilor și creșterea vizibilității lor printr-o serie de acțiuni de comunicare coerente și interconectate.
1. Cercetare realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), ianuarie 2021