– meniningocelul sacrat anterior gigant – dubla interventie chirurgicala la o pacienta de 34 de ani
Florentina are 34 de ani şi, în urmă cu 4 luni, a început să prezinte dificultate la urinare, febră şi repetate infecţii urinare grave la nivelul rinichilor, care au necesitat tratament antibiotic prelungit. Ecografia aparatului urinar a arătat o dilataţie a căilor urinare din interiorul rinichilor şi a ureterelor datorită compresiei produse de un chist voluminos localizat în cavitatea pelvină, cu diametru de 20 cm, care conţinea 2 litri de lichid.
Săptămâna aceasta, la REGINA MARIA Spitalul Euroclinic, Florentina a fost supusă unei intervenţii chirurgicale în urma unor investigaţii imagistice detaliate, RMN şi CT care au permis evidenţierea unui meningocel sacrat anterior gigant.
În cadrul Spitalului Euroclinic, o echipă interdisciplinară de neurochirurgie şi chirurgie generală a folosit o abordare modernă minim-invazivă prin care meningiomul sacrat anterior gigant a fost extirpat cu succes. Dubla intervenţie chirurgicală a fost realizată de: Dr. Rubin Munteanu Medic Primar Chirurg, Dr. Sergiu Stoica Medic Primar Neurochirurg şi Dr. Ana Vişan Medic Specialist ATI. Operaţia a decurs bine iar, în acest moment, pacienta se află în afara oricărui pericol.
“Meningocelul poate creşte până la 20-30 cm şi poate conţine câţiva litri de fluid spinal. Ajuns în acest punct, deplasează şi comprimă organele pelviene, uter, ovare, rect, vezica urinară, uretere, vasele mari de sânge şi nervii. Deşi s-a nascut cu acest defect, până în urmă cu 4 luni, Florentina nu a avut simptome cauzate de această malformaţie, şi chiar a născut un copil fără complicaţii. Compresia ureterelor şi a vezicii urinare produsă de chist este cauza dificultăţii la urinare, a dilataţiei căilor urinare şi a infecţiilor urinare repetate care pot duce la alterarea ireversibilă a structurii şi a funcţiei rinichilor. Pentru a ameliora scurgerea urinei prin ureter, Florentinei i s-a montat un stent, un dispozitiv cilindric cu rol de a menţine ureterul permeabil, în interiorul ureterului drept, mai afectat.”, a declarat Dr. Sergiu Stoica Neurochirurg, REGINA MARIA Spitalul Euroclinic.
Meniningocelul sacrat anterior este o malformaţie congenitală foarte rară, în care partea anterioară a osului sacru se formează incomplet. Acest lucru permite meningelui să hernieze prin acel defect, cu formarea unui sac herniar în cavitatea pelvină. De la prima descriere a acestei malformaţii, în 1837, au fost raportate doar 200 de cazuri în literatură. Spre deosebire de meningocelul posterior, forma mai des întalnită, care este diagnosticată şi necesită tratament imediat după naştere, meningocelul sacrat anterior poate să nu producă manifestări până la vârsta adultă.