- Fundația Comunitară București, alături de Cult Market Research, prezintă rezultatele unui studiu sociologic privind nivelul de pregătire al bucureștenilor în fața unui posibil cutremur.
- Conform studiului, doar 1% dintre bucureșteni se simt în afara oricărui pericol.
- 54% dintre respondenți s-au declarat pregătiți în caz de cutremur, pentru că au urmat cursuri de prim-ajutor și au stabilit un loc de întâlnire cu familia.
- 32% spun că dețin deja un rucsac pentru situații de urgență și au un plan de familie agreat.
- Doar 16% consideră că sunt responsabili de pregătirea individuală pentru un posibil cutremur.
La 44 de ani de la marele cutremur din 1977, Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai ridicat risc de dezastre și în primele 10 orașe din lume ca vulnerabilitate la riscul seismic. Fundația Comunitară București și Cult Market Research au demarat un studiu sociologic în luna februarie pentru a afla care este nivelul de pregătire al locuitorilor, în fața unui cutremur de proporții în București.
Unul dintre riscurile majore identificate de studiu este nivelul scăzut de pregătire al bucureștenilor, în ciuda faptului că teama lor de un nou eveniment seismic major este la cote mari. Mai puțin de jumătate dintre respondenți (40%) au urmat un curs de prim ajutor și doar 32% dețin un kit pentru situații de urgență, cu obiectele necesare pentru a supraviețui 72 de ore sub dărâmături, în cazul prăbușirii unei clădiri.
În ceea ce privește pregătirea individuală, doar 16% consideră că aceasta intră în responsabilitatea proprie, unde restul respondenților – 84% sunt de părere că doar autoritățile competente trebuie să fie pregătite și responsabile în eventualitatea unui cutremur în București.
Pentru a putea încuraja și contribui la pregătirea cetățenilor în cazul unui seism, Fundația Comunitară București a inițiat programul ”Bucureștiul Pregătit” prin care finanțează proiecte de educație, prevenție și intervenție în caz de cutremur. Responsabilitatea în cazul unui cutremur este și a societății civile, a locuitorilor din capitală, care trebuie să se pregătească din timp. Deținerea unui rucsac de urgență, întocmirea unui plan de familie în caz de cutremur, acordarea primului ajutor și stabilirea unor locuri sigure de adăpostire sunt câteva din măsurile care pot fi luate din timp și care pot face diferența în eventualitatea unui cutremur.
Alina Kasprovschi, Director Fundația Comunitară București: ”Cea mai mare aglomerație urbană din România, cu mii de clădiri vechi sau înalte, rețea de metrou, un lac de acumulare și un baraj învechit, precum și cu cea mai mare rețea de distribuție a gazului din țară, Bucureștiul trebuie să aibă locuitorii nu doar conștienți de pericolul unui seism, ci și pregătiți să reacționeze într-o asemenea situație. De aceea, am inițiat programul ”Bucureștiul Pregătit”, astfel încât orice bucureștean să poată afla simplu și rapid care sunt pașii care îi pot salva viața. Studiul realizat în parteneriat cu Cult Market Research ne-a confirmat că încă nu suntem suficient de bine pregătiți în eventualitatea unui cutremur. O întrebare de verificare din studiu suna așa: aveți în grila de programe TV, programul special pentru situații de urgență? 22% dintre respondenți au declarant că au acest post, dar el din păcate nu există în realitate. Lucru care ne-a determinat să continuăm. În cazul unui asemenea dezastru, suntem mai puțin vulnerabili dacă știm să ne pregătim. Iar pentru asta trebuie să începem acum, când încă avem timp – nu pentru a ne panica, ci pentru a ajuta specialiștii să își dezvolte proiectele și pentru a învăța, fiecare dintre noi, cum să acționăm.”
Bucureștiul Pregătit” adună resurse private și susține proiecte dedicate pregătirii bucureștenilor printr-un fond de finanțare transparent. Proiectele susținute cresc gradul de informare și educare a populației și dezvoltă o rețea de suport în caz de cutremur. În primii doi ani, programul a fost susținut din fonduri private de partenerii fondatori IKEA, ING Bank și Lidl România și de partenerii Enel și Endava.
Printre proiectele pe care ”Bucureștiul Pregătit” le susține pentru a ajuta la un răspuns mai bun în cazul unui cutremur, se numără:
- pregătirea bucureștenilor pentru acordarea primului ajutor;
- informarea copiilor privind pașii de urmat în situația unui seism în timpul orelor de curs de la școală; antrenarea unui număr de câini salvatori pentru a găsi persoane sub dărâmături;
- donarea de kit-uri de urgență familiilor vulnerabile;
- dezvoltarea infrastructurii de radio amatori pentru a comunica în caz de dezastru.
Studiul a fost realizat pe un eșantion la nivel de oraș, reprezentativ format din 482 persoane, rezidente în București.
Pentru mai multe detalii, vizitați www.bucurestiulpregatit.ro și www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.