Diversificarea alimentației bebelușului se inițiază după vârsta de 6 luni, când laptele nu mai poate acoperi singur nevoile organismului. Diversificarea presupune introducerea treptată a alimentelor semi-solide și solide.
În primele 6 luni de viață, se recomandă alăptarea exclusiv la sân sau cu formule de lapte (dacă mama nu poate alăpta). Uneori, la recomandarea medicului, diversificarea poate începe mai devreme.
Iată sfaturile de care ai nevoie pentru o diversificare corectă.
Inițiază diversificarea cu legume și fructe
Diversificarea trebuie începută cu legume fierte, sub formă de supă sau piure. Alege inițial legumele care nu sunt dulci, cum ar fi broccoli sau spanac, apoi pe cele cu un gust dulceag (morcov, cartof dulce). Apoi, poți introduce fructe pasate, cum ar fi mere sau pere.
Evită alimentele cu potențial alergenic până la vârsta de 1 an: albuș de ou, fructe de pădure, kiwi.
După introducerea legumelor și fructelor poți începe să introduci treptat cereale (cum ar fi orez, griș, cereale pentru sugari), carne slabă, gălbenuș de ou, iaurt simplu și brânză calcică de casă.
Până la 3 ani este indicată evitarea alimentelor ce pot provoca aspirație (blocarea căilor respiratorii): arahide, nuci, popcorn, cartofi prăjiți, bomboane. De asemenea, alimentele procesate trebuie evitate.
Optează pentru alimente bio
Este important ca alimentația micuțului să fie cât mai naturală. Ori de câte ori este posibil, optează pentru alimente bio. Acestea nu conțin pesticide, fertilizatori artificiali, hormoni sau antibiotice. Pe Obio.ro găsești mâncare bio pentru bebelușul tău.
Începe cu cantități mici
Diversificarea se începe cu cantități foarte mici de alimente. Câteva lingurițe sunt de ajuns pentru început. Cantitatea de alimente se crește progresiv, scăzând în paralel cantitatea de lapte.
Până la vârsta de 1 an, copilul trebuie să aibă 3 mese principale pe zi, variate și echilibrate, plus o masă de lapte matern/formulă de lapte.
Testează-i toleranța digestivă
Alimentele se introduc treptat, pentru a urmări toleranța digestivă a sugarului. Se recomandă introducerea unui aliment nou la câteva zile. La apariția simptomelor neplăcute, cum ar fi diaree, diversificarea se întrerupe și se reia după normalizarea tranzitului.
Nu adăuga zahăr sau sare în mâncarea bebelușului
Nu este necesar să adaugi zahăr, sare sau condimente în mâncarea sugarului. Nu-ți face griji cu privire la gustul acesteia. Este important de reținut că bebelușul are nevoie doar de nutrienții din alimente. Excesul de zahăr și sodiu se asociază cu riscuri pentru sănătate.
Modifică treptat consistența alimentelor
Consistența alimentelor trebuie modificată progresiv, pentru a stimula masticația. Inițial alimentele se administrează pasate fin și cu o consistență lichidă. Apoi, acestea pot fi preparate cu o textură mai groasă. După aceea, alimentele pot fi doar zdrobite, iar în final pot fi administrate în stare solidă. Nu te grăbi să îl hrănești cu alimente solide, pentru că acestea pot duce la aspirație. Consistența alimentelor se adaptează în funcție de etapa de dezvoltare a copilului.
Nu îl hrăni cu biberonul
Supele și alimentele pasate se administrează întotdeauna cu lingurița, nu cu biberonul. Sugarul trebuie să se dezobișnuiască de biberon și să se acomodeze cu obiceiul de a lua masa în mod similar cu adultul.
Continuă administrarea de lapte
Administrarea de lapte matern sau formule de lapte se realizează în paralel cu diversificarea. Cu toate acestea mesele de lapte se reduc treptat odată cu creșterea numărului de mese solide. Se recomandă alăptarea la sân până la vârsta de minim 2 ani.
Laptele de vacă poate fi amestecat cu alimentele, însă nu se administrează în locul formulei de lapte sau laptelui matern până după vârsta de 1 an.
Așadar, diversificarea alimentației bebelușului trebuie realizată cu precauție. Nu ezita să discuți cu medicul în legătură cu acest subiect.