Marguerite Harrison
Editura Corint
“Marguerite Harrison, jurnalistă și aventurieră de vocație, ar fi putut fi o femeie obișnuită. Născută într-o familie bogată, văduvă a unui funcționar respectabil, mamă a unui adolescent, ar fi putut duce o existență anonimă, liniștită și mai degrabă confortabilă, asemeni celor mai multe americance de condiția ei. Ceea ce a deosebit-o în cele din urmă de semenele sale nu au fost nici disconfortul poziției sociale, nici simpatiile comuniste sau pasiunile politice de orice fel, ci doar o nestăvilită sete de aventură. Așa a ajuns să fie jurnalistă, spioană și actriță de cinema, acesta a fost resortul care a condu-o până în Europa occidentală abia scăpată de coșmarul Marelui Război, apoi în Rusia bolșevică și, mai târziu, în Persia.” (p. 5)
Dispărută în Moscova este un roman scris de autoare imediat ce a scăpat din închisoare, bazat pe amintiri, întrucât nu a fost lăsată să noteze ceva și să plece cu acele însemnări. Cartea începe cu prezentarea încercărilor scriitoarei de a intra în Rusia (de altfel, modul în care a intrat a contribuit la încarcerarea sa).
Autoarea acoperă în volum o sumedenie de aspecte legate de Rusia bolşevică, astfel încât volumul de față se constituie într-o prezentare detaliată a acestei perioade. Ea este fascinată de țărani, de modul în care se comportă oamenii. Este plăcut impresionată de cei care au ajutat-o – pe care îi prezintă în detaliu în carte – și descoperă, de exemplu, că rușii sunt mai puțin disciplinați decât polonezii.
În Moscova, jurnalista are parte de câteva luni de libertate, perioadă în care intervievează multe persoane de seamă din țară. După cum veți remarca, ea a avut ocazia de a se întâlni cu oameni importanți și de a realiza interviuri valoroase – pentru fiecare persoană veți regăsi o biografie concisă, utilă, interesantă. Este apoi încarcerată, iar ultima treime a cărții înfățișează viața din închisoare: de la oamenii și condițiile din închisoare, la interogatorii. Firește, această parte este înfiorătoare, condițiile nefiind deloc bune în închisoare, iar lui Marguerite Harrison nu îi era îngăduit să aibă multe legături cu exteriorul în acea perioadă. Fireşte, perioada mult mai lungă decât cea preconizată iniţial (două luni) duce la răcirea relaţiei cu fiul său (lăsat în Elveţia).
Dispărută în Moscova este o lucrare interesantă, inedită, o „veritabilă enciclopedie a vieţii cotidiene a Rusiei bolşevice la debutul deceniului al treilea al secolului trecut. Marguerite Harrison este un observator fin şi tenace”.