Comisia Europeană organizează pe 17 Februarie a.c., la hotelul Howard Johnson din București, un seminar de o zi cu titlul „Directiva europeană privind siguranţa jucăriilor”, dedicat prezentării extinse a normelor actuale de aplicare a noii Directive 2009/48/CE privind siguranţa jucăriilor. Seminarul este finanțat de Comisia Europeană și este organizat de Toy Industries of Europe împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România.
Cu această ocazie, reputaţi experţi străini şi români din domeniul jucăriilor vor oferi informaţii detaliate cu privire la acest sector şi vor pune la dispoziţia tuturor entităţilor interesate (autorităţi publice, antreprenori, producători de jucării) o analiză în profunzime pentru înţelegerea şi punerea în aplicare a noilor norme de siguranţă a jucăriilor, elaborate de Comisia Europeană.
De asemenea, reprezentanţi la nivel înalt din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri vor detalia noile norme şi obligaţiile legale ale operatorilor economici care activează în acest domeniu.
Având în vedere că un procent mare de jucării de pe piaţa românească îl reprezintă importurile, este obligatoriu să se asigure faptul că toţi importatorii şi distribuitorii care operează în România sunt pe deplin conştienţi de obligaţiile care le revin în temeiul noii directive privind siguranţa jucăriilor.
Acest eveniment face parte dintr-o amplă campanie de informare privind siguranţa jucăriilor, dezvoltată de Comisia Europeană, DG Enterprise and Industry (DG ENTR) şi Toy Industries of Europe (TIE), cu scopul de a ajuta operatorii economici (producători, importatori, distribuitori şi reprezentanţi autorizaţi) să înţeleagă şi să aplice noile cerinţe. Campania este, de asemenea, adresată tuturor celorlalţi actori care joacă un rol important în verificarea jucăriilor înainte ca acestea să ajungă la consumatori, cum ar fi autorităţile naţionale, care sunt responsabile pentru supravegherea pieţei şi a jucăriilor, precum şi laboratoare de testare care consiliază atât industria, cât şi autorităţile.
Această campanie de educare se va derula în zece ţări pe parcursul anului 2012. Campania va fi demarată pe 16 februarie în Bulgaria, urmată de România, pe 17 februarie. Alte seminarii vor mai avea loc în Republica Cehă, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Spania şi Suedia / Danemarca.
Despre noua Directivă Privind Siguranţa Jucăriilor
Noua Directivă 2009/48/EC privind siguranţa jucăriilor a intrat în vigoare pe 20 iulie 2011. Această directivă a fost transpusă în România prin Hotărârea Guvernului privind siguranţa jucăriilor. Actul juridic a fost publicat pe 18 februarie 2011 şi a intrat în vigoare la 20 iulie 2011.
Despre sectorul de jucării din România
În 2009, valoarea pieţei de jocuri şi jucării tradiţionale era de 333.3 milioane lei, în creştere cu peste 10% faţă de 2008. Piaţa jucăriilor este destul de mare în România, dat fiind că peste 15% din populaţia ţării include copii sub 14 ani (conform datelor din 2009).
Despre Toy Industries of Europe (TIE)
Toy Industries of Europe (TIE) este o asociaţie comercială pentru industria jucăriilor europene, care cuprinde peste 25% din piaţa mondială a jucăriilor. Industria jucăriilor este extrem de prezentă la nivel internaţional şi este unul dintre sectoarele de afaceri cele mai dinamice din Europa. Aproximativ 80% din sector este format din întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), care au mai puţin de 50 de angajaţi. Membrii TIE includ companii (Artsana, Bandai, grupul Ferrero, Hasbro, Hill Toys, Hornby, Grupul Lego, Mattel, Schleich şi Spin Master), precum şi asociaţii naţionale din Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania, Suedia, Marea Britanie şi regiunea nordică. Afilierea la TIE este deschisă atât pentru companiile din Europa, cât şi pentru asociaţiile naţionale din statele membre ale Uniunii Europene (inclusiv ţările candidate).
{mosloadposition user9}