În cel de-al doilea sezon al îndelung aclamatului serial istoric, scenaristul Michael Hirst continuă povestea despre iubirile şi lupta politică a regelui Henric al VIII-lea.
În timp ce problemele religioase consumă Anglia şi restul Europei, regele Henric al VIII-lea (Jonathan Rhys Meyers) e mai decis ca niciodată să divorţeze de regina Caterina (Maria Doyle Kennedy) şi să se căsătorească cu Anne Boleyn (Natalie Dormer), care, crede el, îi va da un fiu care să stăpânească Imperiul Britanic aflat în plină expansiune.
Nu va fi deloc simplu, totuşi, căci se pune la cale asasinarea amantei sale şi reinstaurarea izgonitei sale soţii pe tron, i se neagă autoritatea asupra bisericii şi chiar i se caută o nouă amantă care să devină, într-o zi, regină. Fidelitatea celor din jurul său e pusă sub semnul întrebării; mulţi sunt executaţi din pricina trădării comise în timpul epicei lupte dintre rege şi Papă (Peter O’Toole) care are loc pe fundalul sângeroasei reforme Protestante.
Şi în timp ce se tot pune întrebarea cine e moştenitorul de drept al tronului, o întreagă naţiune priveşte neliniştită cun un monarh instabil o împinge către o confruntare violentă şi mortală cu viitorul.
Michael Hirst ştie cum să dea un plus de glamour istoriei. În fond, el este experimentatul scenarist al celor două pelicule epice „Elizabeta” (1998) şi „Elizabeta: Epoca de Aur” (2007), ambele cu Cate Blanchett în rolul reginei. În ambele cazuri, ea a fost nominalizată la Oscar pentru rol principal.
În 2007, Jonathan Rhys Meyers a fost nominalizat la Globul de Aur pentru rol principal în serial dramatic, desigur pentru rolul regelui Henric al VIII-lea din „Dinastia Tudorilor”.
„Dinastia Tudorilor” sezonul 2, se desfăşoară pe o perioadă de 7 ani, mărginită de moartea puternicului cardinal Wolsey în 1530 şi de execuţia celei de-a doua soţii a lui Henric al VIII-lea, Anne Boleyn, în 1536. Deşi perioada e relativ scurtă, natura modificărilor făcute de Henric în acest timp o transformă într-un moment crucial al istoriei britanice şi chiar mondiale.
Începem sezonul cu regele, care e frustrat constant de refuzul Vaticanului de a-i anula căsătoria cu Caterina de Aragon pentru a se putea însura cu mult mai tânăra Anne Boleyn. Motivele includ, pe lângă necesitate, vanitatea, dorinţa sexuală sau individualismul cutezant, dar toate se concentrează pe o ambiţie de nestrămutat: să aibă un fiu şi-un moştenitor al Dinastiei Tudorilor pe care, la rându-i, Henric a moştenit-o de la tatăl său.
Dacă nu are un fiu, familia sa, pentru care are ambiţii aşa de mari, va muri odată cu el. Dar nu e vorba numai de această dorinţă. Inspirat de scrierile şi de zelul reformist al unui supărat teolog german numit Martin Luther, Henric atacă biserica catolică cu propriile-i arme – preluarea puterii şi a autorităţii – şi iniţiază un atac sălbatic şi sângeros menit să-l transforme în stăpânul propriului său destin spiritual şi laic. Reforma engleză uneşte ambiţiile personale şi politice ale revoluţionarului regal.
Din 5 septembrie, câte două episoade – de la ora 20.00
In fiecare vineri vor fi difuzate câte două episoade astfel: episodul de la ora 20.00 este cel care a fost difuzat în premieră săptămâna trecută, iar cel care urmează imediat după acesta, de la ora 21.00, va fi difuzat în premieră şi în exclusivitate.
Excepţie face desigur ziua de vineri, 5 septembrie 2008, când ambele episoade vor fi difuzate în premieră şi exclusivitate la HBO, de la ora 20.00.
{mosloadposition user10}