În perioada 19-30 august 2015, în Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, are loc prima etapă a celei de-a unsprezecea ediţii Romania International Film Festival (Ro-IFF) – eveniment cinematografic anual, ce prezintă cinefililor români filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor. A doua etapă a Festivalului se va desfășura între 19-25 octombrie a.c., la Cinema Union din Bucureşti. Începând cu această ediţie, Festivalul include două secţiuni noi, dedicate iubitorilor de adrenalină: XTREME și Midnight Film.
În secțiunea XTREME, având ca temă sporturile extreme, Ro-IFF 2015 va prezenta, în premieră naţională, trei filme:
„Vârful” / “The Summit”, în regia lui Nick Ryan, cunoscut regizor de documentare.
Documentarul redă tragedia petrecută pe muntele K2, în 2008, când unsprezece alpinişti ce făceau parte dintr-o expediţie internaţională au murit și alţi trei au fost grav răniţi. Având 8611 m altitudine, K2 este al doilea cel mai înalt munte, după Everest. Seria de accidente mortale din vinerea urcării şi sâmbăta coborârii este considerată cel mai tragic accident din istoria ascensiunilor pe K2, muntele criminal. Unele detalii au rămas necunoscute. Există diferite scenarii, bazate pe declaraţiile martorilor supravieţuitori şi pe mărturiile celor grav răniţi, care au murit la puţine minute după ce au putut să spună câteva cuvinte.
„Culmile neantului” / „Touching the Void”, în regia lui Kevin MacDonald, cineast premiat cu Oscar, BAFTA şi BIFA. Printre altele, a realizat The Last King of Scotland (2006), State of Play (2009) şi documentarul Marley (2012), despre Bob Marley.
Filmul artistic prezintă povestea alpinistului Joe Simpson, care şi-a rupt piciorul căzând de la 6344 m, pe muntele Siula Grande, în timpul unei expediţii alături de prietenul său, Simon Yates. A căzut într-o crevasă. Începuseră coborârea şi nu aveau echipă de salvare. După ce a răbdat peste o oră în ger, Simon a făcut singurul lucru pe care îl putea face: a tăiat coarda. Joe a căzut peste 50 de metri și, în mod miraculos, a supravieţuit. După trei zile în care a agonizat de durere, cu o putere extraordinară şi o încăpăţânare ieşită din comun, a reuşit să scape cu viață și a scris cartea „Touching the Void”, ce stă la baza scenariului.
Proiecţia care sperăm că îi va bucura deopotrivă pe iubitorii de film şi pe cei ai alpinismului este „Expediţie 2003 Everest”. Este filmul primei – şi singurei – expediţii româneşti pe Vf. Everest, ce a avut loc în anul 2003. Se împlinesc 12 ani de la o expediţie reuşită. De atunci şi până în prezent, mulţi alpinişti români au reușit să atingă vârful, dar nu în cadrul unei expediţii româneşti. Paisprezece curajoşi şi-au propus să ajungă pe Everest (8848 m). Nu au reuşit toţi. Doar trei dintre ei au atins vârful, dar acest lucru a făcut ca întreaga expediţie să se încheie cu succes. Conducător al expediţiei a fost David Neacşu. Din echipă au făcut parte: Teodor Tulpan, Lucian Bogdan, Marius Gane, Gheorghe Dijmărescu, Cornel Gălescu, Mihai Sima, Sorin Smilovici, Sebastian Koga, Şerban Georgescu, Vasile Dogaru, Daniel Pisică, Krishan George, Amedeo Rucăreanu. Cei care au atins vârful sunt: Teodor Tulpan la ora 8:10 (ora Nepalului), Lucian Bogdan la ora 11:30 (ora Nepalului), şi Marius Gane la ora 11:30 (ora Nepalului). Vizionarea va avea loc în prezenţa unor membri din echipă: Daniel Pisică, Lucian Bogdan, Cornel Gălescu şi Marius Gane. Filmul este regizat de Şerban Georgescu, membru al expediţiei.
“Filmul de la miezul nopţii” este „Canibalul” / „The Ghoul”, în regia lui Petr Jákl – ο producţie 2015, din Cehia, prezentată în premieră naţională. Filmul face parte din categoria thriller/horror, împletind povestea reală a lui Andrei Chikatilo, unul dintre cei mai violenţi criminali în serie şi canibal, care a ucis peste 50 de persoane. Trei americani călătoresc în Ucraina pentru a realiza un film documentar despre fenomenul de canibalism care a existat în ţară în timpul foametei din 1932 și aleg o zonă din care foarte multe persoane au dispărut fără niciun motiv, mai multe din oricare altă regiune. După ce sunt ademeniţi în pădure pentru a-i lua interviu singurului supravieţuitor din timpul foametei, îşi dau seama că ei înșiși sunt prinşi într-o vânătoare supranaturală.
Petr Jákl s-a născut în 1973, în Praga, şi este în industria filmului de peste 25 de ani, în calitate de actor, scenarist şi producător. Debutul său regizoral, „KAJÍNEK” – tot un thriller, inspirat dintr-o poveste reală privind corupţia politică din Cehia – a fost un succes de box office şi selecţionat în multiple festivaluri. „Canibalul” / “The Ghoul” a fost, de asemenea, lider în box office-ul din Cehia.
Ro-IFF 2015 le rezervă spectatorilor şi alte surprize: o petrecere de deschidere, pe 21 august, cu Alt Om şi Bully, concert Tiarra pe 22 august şi concert MadDriven pe 28 august.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Ro-IFF se alătură celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014.
Cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: Zizin, Kfea.ro, Cramele Basilescu, DHL – partener logistic. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV şi Kiss FM. Parteneri media online: RockZone.ro, AaRC.ro, Concerte Azi.ro, CineFan.ro, PRwave, iconcert, Radio Lynx, Metropotam, vinşieu, Feeder.ro.