Cu ocazia Zilei Mondiale a Câinelui, Mars evidențiază beneficiile locurilor de muncă prietenoase cu animalele de companie
Aproape jumătate dintre locuințele din România au cel puțin un câine, iar numărul total estimat al câinilor din România se ridică la 4.15 de milioane. Alături de Polonia, România are cea mai mare pondere a gospodăriilor cu câini din Uniunea Europeană și din ce in ce mai mulți oameni doresc să își aducă animalul de companie la birou. Potrivit Mars, unul dintre principalii producători mondiali de produse alimentare, dulciuri și hrană pentru animale, compania câinelui la locul de muncă este benefică atât pentru acesta, cât și pentru angajați și angajatori. Pe 26 august, de Ziua Mondială a Câinilor, dedicată legăturii strânse dintre oameni și prietenii lor blănoși, Mars a suprins beneficiile cheie ale implementării unor birouri prietenoase cu câinii și invită și alte companii să se alăture acestui demers.
Un sondaj recent realizat de OnePoll în parteneriat cu Spitalul Veterinar Banfield (parte a companiei Mars) a dezvăluit că jumătate dintre directorii care au participat la sondaj au spus că intenționează să permită accesul animalelor de companie la locul de muncă, iar 59% au spus că vor permite mai multă flexibilitate pentru asociații care doresc să lucreze la distanță, astfel încât să petreacă mai mult timp cu animalele lor de companie. În plus, potrivit sondajului, 71% dintre respondenții generației Z și 48% dintre mileniali au sau intenționează să solicite angajatorului lor să implementeze o politică prietenoasă cu animalele de companie.
Mars, proprietarul unor mărci populare de mâncare pentru câini, cum ar fi Pedigree și Cesar, a început acum peste un deceniu să implementeze politici interne prietenoase cu câinii în birourile companiei și a fost chiar un deschizător de drumuri în acestă direcție. În condițiile în care pandemia a contribuit la o creștere constantă a numărului de adopții de câini, compania își propune acum să fie un exemplu în ceea ce privește tendința de a accepta prezența animalelor de companie în birouri, prezență care are un efect pozitiv atât asupra câinilor și asupra asociaților, cât și asupra organizației/companiei în sine.
De ce ar trebui să primim câinii în birouri?
Socializare sporită între asociați în preajma animalelor de companie, comunități mai închegate, productivitate crescută și, în general, mai puțin stres – acestea sunt doar câteva dintre beneficiile clare observate după implementarea birourilor prietenoase cu animalele de companie pe care și alte companii cu politici similare le-ar putea raporta.
„Birourile prietenoase cu animalele de companie sunt o parte integrantă a culturii noastre de peste un deceniu și credem că acesta este ceea ce îi face pe asociații noștri fericiți în timp ce lucrează cu noi. A avea câini în birourile noastre aduce mai multe beneficii: câinii funcționează ca „spărgătoare de gheață” între colegi și le permit asociaților noștri să interacționeze mai liber între ei, iar în același timp contribuie la creearea unei atmosfere pozitive în care oamenii se pot concentra asupra muncii lor în loc să-și facă griji pentru câinii lăsați acasă. Aceastea și bunăstarea animalelor de companie sunt motivele pentru care încurajăm și alte companii să ni se alăture în crearea unor birouri prietenoase cu animalele de companie.” – a declarat Daniela Hlavackova, Demand Director al Mars pentru Europa Centrală.
Cum arată un birou modern care este prietenos cu animalele de companie?
Implementarea birourilor prietenoase cu câinii necesită câteva considerații de bază privind sănătatea angajaților, alergiilor acestora, alte întrebări legale, precum și nevoile de bază ale animalelor de companie care trebuie adresate.
„A avea posibilitatea de a aduce animale de companie la birou este un mare avantaj foarte apreciat de către asociații noștri. Animalele de companie susțin interacțiunile dintre asociați, prezența lor poate reduce stresul și, în plus, poate încuraja plimbările scurte în timpul orelor de program, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și asupra stării generale de bine a asociaților. De aceea, în birourile Mars, prezența câinilor este foarte binevenită, dar este și complementară cu luarea în considerare a nevoilor asociaților. Datorită experienței noastre de lungă durată în acest domeniu, am reușit să creăm reguli eficiente la locul de muncă, care să permită asociaților și animalelor de companie să trăiască în simbioză” – a declarat Daria Maslovskaya, People and Organization Director al Mars pentru Europa Centrală.
În general, într-un birou modern prietenos cu câinii nu ar trebui să existe obiecte nepotrivite pentru un câine. Ar trebui să includă, de asemenea, zone special amenajate pentru câini, unde să se poată juca și, în mod ideal, ar trebui să fie aproape de un parc sau de o zonă verde în care stăpânii i-ar putea plimba într-o pauză. Câinii noi ar trebui introduși treptat în birou, iar comunicarea cu ceilalți colegi ar trebui să fie esențială pentru a se asigura că toată lumea se simte confortabil. Acestea sunt doar câteva dintre punctele principale de luat în considerare, dar prin programul său „Orașe mai bune pentru animale” (Better Cities for Pets), Mars oferă și resurse online gratuite pentru persoane fizice, companii, birouri, restaurante și chiar aeroporturi și orașe despre cum să devină mai prietenoase cu animalele de companie. Instrumentele și ghidurile online includ câteva sfaturi utile, de la cum să primim un animal de companie nou adoptat în casa noastră, până la pașii de bază ai tranziției către un un birou prietenos cu animalele de companie.
„Faptul că biroul nostru este prietenos cu animalele de companie nu mă face fericită doar pe mine, ci și pe câinii mei. Am 3 câini, sunt copiii mei, și trebuie să spun că este absolut grozav să am ocazia și confortul să-i iau cu mine la birou oricând vreau. De asemenea, cred că este de mare ajutor atât din perspectiva colegilor, cât și a câinilor – învățături, distracție, socializare și bucurie.”- conchide Camina Colceriu, Senior Demand Planner la biroul Mars București, mama lui Xena, lui Dolly și a lui Sultan.