Radio România Muzical – aceeaşi muzică bună clasic, jazz & more şi noi emisiuni din 10 septembrie, când debutează o nouă grilă de programe.
Este o toamnă a ascultătorilor şi a dialogului cu aceştia – din 10 septembrie, zilnic de luni până vineri, ascultătorii pot participa la concursurile de cultură muzicală derulate în cadrul emisiunilor „Musica viva” (7.15-9.30) şi „Drivetime” (17.30-19.00). Răspunsurile sunt aşteptate pe site-ul www.romania-muzical.ro sau prin SMS la numărul 0746206468 (tarif normal).
Emisiunea-concurs destinată melomanilor avizaţi, „În căutarea răspunsului potrivit”, propune un nou format suplu şi modern – 30 de minute în fiecare sâmbătă, de la ora 10.00, cu Ioana Marghita.
Şi pentru că toamna Radio România Muzical este a publicului – „Ascultătorii propun” în fiecare duminică de la ora 19.00 lucrările lor preferate. Mesajele sunt preluate de Andreea Chiselev pe site-ul Radio România Muzical sau la telefon 0213031845 (luni-joi, între orele 8.30-17.00 şi vineri, între orele 8.30-14.30 – tarif normal).
Pentru cei care admiră muzica clasică, dar nu se consideră cunoscători ai ei, Radio România Muzical propune o nouă linie de emisiuni, difuzată de luni până vineri între orele 9.30-10.00 şi în reluare între orele 17.00-17.30. Seria înseamnă seriale de câte 10 episoade dedicate celor mai importante subiecte ale muzicii clasice – stiluri, instrumente, interpreţi. Este cel mai simplu mod de a-ţi construi un bagaj de cultură muzicală, accesibil oricând graţie şi arhivei online de pe site-ul www.romania-muzical.ro. Primul serial este realizat de Marina Nedelcu – „De 10 ori despre…baroc”; producătorul întregii serii – Veronica Zbarcea.
Sâmbăta, de la ora 10.30 (în reluare de la ora 23.30), la Radio România Muzical poate fi ascultată emisiunea „Bucureştiul muzical de altădată”. Liviu Peţu realizează alături de invitaţii săi o inedită radiografie a capitalei României din secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX din prisma vieţii muzicale, cuprinzând toate genurile practicate în epocă, în relaţie şi cu istoria culturală şi arhitectonică a oraşului.
Duminica, de la ora 11.00, 30 de minute sunt dedicate unuia dintre cele mai îndrăgite instrumente din muzica clasică – chitara. Ana Voinescu aduce la „Suflet de chitară” înregistrări de arhivă, dar şi înregistrări de ultimă oră, unele dintre ele realizate special pentru această emisiune.
Din ianuarie 2013, spaţiul de joi seara, de la ora 20.00, este rezervat unei emisiuni aniversare. În anul când se împlinesc 200 de ani de la naşterea celor doi monştri sacri antagonici ai operei – Richard Wagner şi Giuseppe Verdi, la Radio România Muzical poate fi ascultată emisiunea „Verdi/Wagner 200” realizată de Luminiţa Arvunescu şi invitata ei, muzicolog Alice Mavrodin.
Din 10 septembrie, acelaşi spaţiu de joi seara, de la ora 20.00 găzduieşte emisiunea „Mari orchestre ale lumii” realizată de Maria Monica Bojin în care pot fi ascultate, dincolo de înregistrări de excepţie, şi interviuri cu managerii orchestrelor, dar şi cu muzicieni români care fac parte din aceste orchestre. Primul subiect: Orchestra Simfonică BBC, invitată în Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ce debutează la Bucureşti în 23 septembrie.
Liniile de emisiuni consacrate din grila Radio România Muzical rămân pilonii programului ce debutează în 10 septembrie, printre ele „Musica viva”, „Drivetime” „Puzzle muzical”, „Interpreţi de ieri şi de azi”, „După-amiezi muzicale” şi „Univers muzical românesc”. „Europa muzicală azi” rămâne spaţiul dedicat transmisiunilor directe şi înregistrărilor primite graţie colaborării cu Uniunea Europeană de Radio. Numai în săptămâna 10-16 septembrie la Radio România Muzical pot fi ascultate nu mai puţin de 4 transmisiuni directe de la evenimente internaţionale: luni, de la ora 15 – Lunchtime concert de la Wigmore Hall din Londra, marţi, miercuri şi joi de la ora 21, trei concerte din cadrul Festivalului Klara, organizat de postul public de radio din Belgia.
În week-end, revin emisiunile ce au la bază interviuri: „Dincolo de culise” cu interpreţi români, „Poveşti de succes ale muzicii” cu artişti din străinătate şi „În universul muzicii” cu personalităţi culturale îndrăgostite de muzica clasică. Primii invitaţi: dirijorul Corului Academic Radio, Dan Mihai Goia, pianistul rus Nikolai Luganski şi teatrologul George Banu.
Emisiunile Radio România Muzical pot fi ascultate în FM (97.6 şi 104.8) şi pe site-ul www.romania-muzical.ro, acolo unde majoritatea emisiunilor sunt arhivate audio.