un pericol pentru organism
Practica “înfometării” este una dintre metodele folosite în mod frecvent atunci când cineva îşi doreşte să slăbească. Această practică nu este percepută greşit şi s-a dovedit a fi una foarte periculoasă.
Atunci când deţinuţii lagărelor de concentrare, care au fost supuşi împotriva voinţei lor la înfometare, fost examinaţi, s-a descoperit că în corpurile lor rămăsese grăsimea, cantitatea de nutrienţi fiind consumată din muşchi.
O experienţă similară cu a celor care suferă de foame este resimţită şi de maratonişti după doar două ore de efort fizic intens, atunci când consumul necesar de glicogen (un compus al glucozei) nu poate fi asigurat în mod natural de către organism. Această experienţă este denumită “hitting the wall” (ciocnirea de zid).
Pentru a evita acest efect resimţit în cele două cazuri, ar trebui ca o dietă care restrânge consumul de carbohidraţi şi de grăsimi neesenţiale, să fie suplimentată cu anumite cantităţi de glucoză pentru a asigura necesarul organismului.
O altă practică la fel de frecventă printre cei care doresc să slăbească este aşa numită dietă yo-yo, ce este definită de alternarea perioadelor de înfometare cu cele de “ospăţ”. Această modalitate de a ţine dietă, este ineficientă pentru a susţine scăderea în greutate.
Cauza acestei ineficienţe este faptul că organismul uman răspunde la perioadele de înfometare prin scăderea metabolismului. Atunci când mâncarea este din nou la îndemână, aceasta este stocată de către organism sub formă de grăsime. Mecanismul supravieţuirii este deosebit de eficient atunci când este vorba de perioade în care hrana este mult mai greu de procurat din punct de vedere natural, însă atunci când o persoană recurge la astfel de practici, rezultatul este compus din senzaţii de letargie, oboseală şi sentimente de învingere cauzate de lipsa rezultatelor.
După asemenea cure metabolismul poate fi restabilit la un nivel mai ridicat, prin exerciţiu şi o dietă pentru o scădere sensibilă în greutate.
Un astfel de tip de dietă este definită prin consumul unei cantităţi de alimente care asigură 75% din consumul normal minim de calorii. Necesarul minim energetic zilnic este de 4200 kilojouli, adică 1000 de calorii. Cei care mănâncă mai puţin de atât, trebuie să se afle neapărat sub control medical. Părinţii sau tutorii, trebuie să consulte un medic specialist înainte de a îşi pune copii să ţină orice formă de dietă.
Odată ce greutatea ideală este atinsă, o dietă pentru menţinerea acesteia este esenţială. Acest lucru necesită limitarea excesului caloric şi unele modificări în modul de a mânca în strânsă legătură cu starea de sănătate, greutatea şi aspectul exterior al persoanei.
Afecţiunile aflate în strânsă legătură cu dorinţa de a slăbi şi folosirea înfometării pentru aceasta sunt din ce în ce mai întâlnite în societatea modernă. Pe lângă efectele directe asupra corpului, există şi efecte asupra psihicului persoanelor ce urmează astfel de diete. Bulimia şi anorexia sunt două dintre cele mai cunoscute astfel de afecţiuni care au cauze psihice, legate de greutate şi dorinţa de control a acesteia.
Pentru a înţelege mai bine cauzele suferinţei organismului nostru, starea în care se află acesta în timpul unei diete sau la finalul acesteia, chiar şi atunci când suntem satisfăcuţi de rezultatele obţinute, putem apela la sfatul medicilor parteneri în campania ReductoStart, care oferă o consultaţie de specialitate gratuită tuturor persoanelor care s-au decis să slăbească sănătos. Înscrierea în program se poate face accesând site-ul www.reductostart.ro, sau apelând Call Center-ul cu numărul de telefon cu tarif normal, 021-252.33.43.
{mosloadposition user10}