Mâncarea, în general, are un efect foarte puternic asupra organismului uman. Dieta influenţează genele şi dezvoltarea celulelor.
Astfel, nutriţia influenţează atât direct, cât şi indirect, dezvoltarea cancerului. Unele mâncăruri omoară celulele canceroase, iar altele stimuleză creşterea lor.
De aceea, este esenţial să diferenţiem şi să alegem corect între alimente.
Iată o listă de 7 sfaturi utile în dieta anticancer:
1. Schimbările de dietă pot fi solicitante, însă merită efortul. Din pricina faptului că oamenii dedică mult timp din viaţă pregătirii şi consumării hranei, aceştia devin ataşaţi emoţional de actul mâncării, motiv pentru care schimbarea comportamentului alimentar şi impunerea unor reguli pare de neconceput.
Introdu schimbările treptat. Dacă te simţi copleşit, încearcă să pui în balanţă toate beneficiile pe care le câştigi renunţând la un mic obicei alimentar.
2. Nu există o dietă standard în privinţa cancerului. Relaţia dietă – cancer diferă de la persoană la persoană, de aceea fiecare dintre noi trebuie să-şi studieze comportamentul alimentar şi să-şi creeze o dietă unică, conformă cu organismul său.
3. Nu te aştepta la educaţie alimentară numai din partea oncologului. De regulă, medicii oncologi se ocupă strict de partea de diagnosticare şi tratament medicamentos. Deşi cu siguranţă cunosc legătura dintre alimentaţie şi cancer şi te vor ajuta în acest sens, s-ar putea să fie nevoie ca, pentru informaţii mai detaliate, să cauţi şi alte surse.
4. Consultă-te cu un expert. Ia în considerare o vizită la un nutriţionist, sau la o persoană care este specialistă în relaţia dintre mâncare şi cancer. Un astfel de expert te poate ajuta să înţelegi care sunt tipurile de mânacare care omoară celulele canceroase sau te poate ajuta să slăbeşti în cazul în care greutatea devine o piedică în cazul vindecării.
5. Informează-te! Citeşte cărţi despre nutriţie, hrană, dietă şi cancer. Astfel poţi afla multe informaţii utile care te vor ajuta să înţelegi, să urmezi şi să individualizezi sfaturile medicilor.
6. Dieta afectează întreg corpul, nu doar o parte. Ceea ce mâncăm se reflectă la nivelul întregului organism. De aceea, mâncarea poate fi atât medicament, cât şi otravă.
7. Consumă hrană care promovează activitatea anti-cancer. Hrana anti-cancer creşte calitatea vieţii şi şansele de vindecare. Întrucât oamenii mănâncă în general de trei ori pe zi, alegerile alimentare au un impuls puternic asupra sănătăţii noastre.