al Editurii Humanitas Fiction la Bookfest 2008
Editura Humanitas Fiction, in colaborare cu Institutul Francez,
il aduce la Bucuresti pe nonconformistul scriitor francez de origine belgiana Didier van Cauwelaert, autorul Evangheliei dupa Jimmy, aparuta de curand la Editura Humanitas Fiction in colectia "Raftul Denisei", in traducerea lui Daniel Nicolescu. Evanghelia dupa Jimmy, considerat unul dintre cele mai provocatoare romane ale literaturii contemporane, va fi lansat in cadrul salonului de carte Bookfest miercuri, 4 iunie, ora 17.00. Lansarea-eveniment se bucura de prezenta autorului, precum si de cea a traducatorului Daniel Nicolescu, a criticului literar Cezar Paul Badescu si a Denisei Comanescu, directorul general al editurii si coordonatoarea colectiei "Raftul Denisei".
In avanpremiera acestei lansari, Institutul Francez din Bucuresti va gazdui marti, 3 iunie, la orele 19.00, o lectura bilingva in cadrul careia Didier van Cauwelaert si Daniel Nicolescu vor citi fragmente din Evanghelia dupa Jimmy.
Ceea ce suscita popularitatea Evangheliei dupa Jimmy si interesul publicului pentru ea este tocmai exercitiul de imaginatie pe care il propune, pe cat de curajos, pe atat de important ca miza etica: daca Giulgiul din Torino ar contine cu adevarat ADN-ul Mantuitorului, atunci printre noi s-ar putea plimba nestingherita o clona a lui Isus. Rebel, inocent, usor de manipulat, foarte increzator in transcendenta si parasit de oameni, Jimmy Wood, ingrijitor de piscine din Connecticut, ar putea fi "fiul" Fiului Omului. Romanul pune in chipul cel mai original problema pariului credintei si castiga in mod cert pariul literaturii.
Didier van Cauwelaert s-a nascut in 1960 la Nisa. Se hotaraste sa devina scriitor la opt ani, cand incepe sa trimita manuscrise editorilor, insa primul roman ii va fi publicat douazeci de ani mai tarziu. In adolescenta scrie librete de opera si e pasionat de benzi desenate. Isi incepe studiile de filologie clasica, dar le abandoneaza si se intretine dand lectii de windsurfing, apoi cochetand cu critica literara. Debuteaza in 1982 cu romanul Vingt ans et des poussieres (Prix Del Duca), caruia ii urmeaza Poisson d’amour (1984, Prix Roger Nimier), Les Vacances du fantome (1986; Prix Gutenberg du Livre 1987), L’Orange amere (1988), Un objet en souffrance (1991), Cheyenne (1993), Un aller simple (1994, Prix Goncourt), La vie interdite (1997; Grand Prix des lecteurs du Livre de poche 1999), Corps etranger (1998), La demi-pensionnaire (1999), L’education d’une fee (2000), L’Apparition (2001), Rencontre sous X (2002), Amour (2002), Hors de moi (2003), Evanghelia dupa Jimmy (L’evangile de Jimmy, 2004), Attirances (2005), Le pere adopte (2007), La Nuit derniere au XVe siecle (2008). Didier van Cauwelaert este de asemenea dramaturg (in 1983, pentru piesa L’Astronome, primeste Prix du Theatre de l’Academie Francaise) si scenarist pentru micile si marile ecrane.
Lansarea Evangheliei dupa Jimmy de pe 4 iunie da startul unei intregi serii de evenimente Humanitas Fiction ce se vor desfasura in cadrul Bookfest pana pe 8 iunie. Agenda completa a lansarilor se gaseste pe www.humanitas.ro.
{mosloadposition user10}