care poate fi mortala
Noi tehnologii in prevenirea si controlul diabetului la Institutul Paulescu
· Diabetul face ca, in lume, 3,2 milioane de oameni sa moara in fiecare an.
· Diabetul si complicatiile diabetului reprezinta una dintre principalele cauze de deces in urmatorii 25 de ani.
· Romania a initiat si se implica in programe moderne pentru a ajuta diabeticii.
Ce este diabetul. Complicatiile. Mortalitate.
Diabetul este o boala cronica, caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei din sange. El apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa.
In lume sunt in acest moment peste 177 milioane de bolnavi cu diabet. Pana in 2010 se estimeaza ca vor fi peste 220 de milioane de suferinzi de aceasta maladie. In Romania – peste 600.000 si numarul lor este in crestere!
Se disting 2 tipuri de diabet: diabet tip 1, care apare mai ales la copii si tineri si necesita tratament cu insulina; diabet tip 2 sau diabetul varstei adulte, se trateaza cu medicatie orala si dieta, dar si cu insulina. Peste 4% din populatia adulta a Romaniei sufera de diabet zaharat de tip 2. Din pacate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2 nu stiu ca sunt bolnave! Acest problema s-ar putea rezolva simplu si ieftin prin autotestarea nivelului glicemiei din sange cu teste vizuale ce nu necesita un aparat. Persoanele cu nivel mare al glicemiei trebuie sa se adreseze imediat medicului pentru a fi diagnosticate si luate in evidenta.
Credem ca organizatiile sindicale sau patronale ar trebui sa ajute ca toti salariatii peste o anumita varsta sa fie testati. Costurile sunt extrem de mici (doar 2-3 sute lei pentru testarea a cateva sute de persoane). Astfel, s-ar depista la timp, persoanele suferinde si s-ar preintampina complicatiile cronice cu consecinte socio-economice greu de evaluat.
Cele mai frecvente complicatii cronice ale diabetului apar la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor.
Nefropatia: complicatie renala care poate duce la necesitatea de dializa sau chiar transplant de rinichi. Constituie 40% din complicatiile renale care duc la moarte.
Retinopatia diabetica este cea mai importanta cauza a diminuarii vederii in randul pacientilor sub 60 de ani. Netratata, duce la orbire.
Neuropatia poate afecta fiecare portiune a sistemului nervos si este o cauza majora de amputarea a picioarelor.
Obezitatea poate fi o cauza a aparitiei diabetului, dar si o complicatie a acestuia.
Diabetul este in primele 7 boli care cauzeaza moartea in toate tarile lumii. Complicatia cardiovasculara reprezinta 70% din mortalitatea diabetului zaharat de tip 2. La aceasta se adauga complicatiile renale si neuropatia.
Romania se implica – Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N Paulescu"
De curand, Romania reprezentata de Prof. Dr. C. Ionescu-Tirgoviste si Dr. Ing. Simion Pruna, a participat in Malta, la al 4-lea workshop dedicat proiectului BIRO (Best Information through Regional Outcomes – cea mai buna informatie prin evidenta regionala). BIRO este un proiect aprobat de Comisia Europeana si are drept scop imbunatatirea informatiilor si a cunostintelor in sanatatea publica. Folosind transferul de informatii si tehnologie, BIRO este un program prin care, la nivel european, se doreste construirea unui sistem informatic care sa ajute la prevenirea si controlul diabetului. Beneficiarii acestui proiect sunt: ministerele sanatatii, institutiile de cercetare, unitatile medicale si, nu in ultimul rand, bolnavii.
Romania, reprezentata in BIRO de Dr. Ing. Simion Pruna, cercetator stiintific grad 1 la Institutul de Diabet “N. Paulescu” Bucuresti, are responsabilitatea transferului tehnologic (prin tehnologiile IT de varf) spre tari care au aderat recent la Uniunea Europeana sau vor adera in viitor. Este o sarcina onoranta, dar si cu multe dificultati de natura tehnica sau management.
Sub conducerea Dr. Ing Simion Pruna s-a dezvoltat programul SincroDiab, un sistem informatic in domeniul ingrijirii diabetului, a carui obiective sunt: furnizarea de informatie clinica relevanta intr-un format comprehensiv pentru medic si personalul medical; crearea unei baze de date prospective ce poate fi utilizata pentru management, cercetare, noi strategii de ingrijire a diabetului, imbunatatirea autocontrolului glicemiei pacientului si prevenirea complicatiilor, statistici si rapoarte privind costurile medicatiei.
Activitatea dr. Pruna, in acest domeniu, a dus la organizarea unor conferinte anuale in Franta sub denumirea „Libre Software” (software gratuit) pentru medicina. Organizate in ultimii 5 ani de catre Dr. Simion Pruna, aceasta conferinta va avea loc si in acest an in luna iulie. Cu acest prilej se vor prezenta teme de dezvoltare tehnologica in ingrijirea diabetului.
Dr. Pruna a propus in 2005 la Istanbul, la o intalnire a BSEC (Black Sea Economic Cooperation), Grupul de lucru pentru „Ingrijirea Sanatatii si Farmaceutice” un nou proiect TeleDiab in care vor colabora Romania, Grecia si Turcia. Acest sistem informtic urmeaza sa fie utilizat in tari din zona Marii Negre. TeleDiab va permite o evaluare comparativa a ingrijirii diabetului intre diferite unitati medicale la nivel regional, national sau European.
Obiectivul general al proiectului TeleDiab este acela de a construi in zona Marii Negre o infrastructura informatica, comuna, pentru adoptarea si implementarea unor programe informatice integrate si interoperabile bazate pe standardele Europene, care sa ajute la ingrijirea diabetului zaharat in regiune. Programele (software-ul) dezvoltate prin acest proiect vor fi accesibile prin Internet, in mod gratuit, in conditiile de surse deschise (open source). Modelul dezvoltat pentru diabet se poate extinde, usor, si in alte domenii medicale.
Cei care doresc mai multe informatii despre aceste proiecte, precum si pacientii interesati sa intre in contact cu medicii specialisti de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N. Paulescu” pot accesa site-ul www.telemed.ro .
Bucuresti, 15.06.2006
{mosloadposition user10}