Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când celulele corpului nu reacționează la insulină. Insulina este un hormon care ajută zahărul din sânge să intre în celule unde va fi folosit pentru a produce energie.
Tipuri de diabet şi necesitatea unui glucometru de calitate
Există două tipuri principale de diabet – diabet tip 1 și diabet tip 2. Diabetul tip 1 se dezvoltă, de obicei, în copilărie sau la adolescenți și necesită insulinoterapie pentru a menține nivelurile normale ale glucozei din sânge. Diabetul tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet și apare cel mai adesea la adulții peste 40 de ani. Cu toate acestea, există tot mai multe cazuri diagnosticate la copii și adolescenți. Persoanele cu diabet tip 2 pot necesita insulinoterapie sau alte medicamente pentru a-și controla nivelurile glicemiei. În ambele forme, este util un glucometru precum Contour Plus Elite care ajută la urmărirea riguroasă a nivelului glicemiei (glucoza din sânge).
Simptome diabet
Simptomele diabetului includ: sete excesivă, urinare frecventă, foame excesivă, slăbiciune musculară și obosealǎ constantă. Dacă este lăsat netratat, diabetul poate duce la complicații grave precum boli de inimă, accident vascular cerebral, boli de rinichi, orbire și amputații ale membrelor.
Tratament şi prevenţie diabet
Tratamentul diabetului implică adoptarea unui stil de viață sănătos care include o dietă echilibrată și activitate fizică regulată. De asemenea, este importantă monitorizarea nivelurilor glicemiei prin testarea glicemiei din sânge în mod regulat cu un aparat de calitate, sigur şi precis, precum un glucometru Contour Plus Elite și administrarea medicamentelor prescrise de medic pentru a preveni complicații grave ale bolii.
Dacă este depistat în stadiu incipient, diabetul poate fi ţinut sub control cu o alimentaţie adecvată şi suplimente alimentare bogate în nutrienţi esenţiali care ajuta la normalizarea metabolismului. De exemplu, suplimentele alimentare cu magneziu şi vitamina D ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2.
Riscul de diabet este mai crescut dacă ai cazuri în familie
Dacă ai cazuri de diabet în familie, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a preveni boala. În primul rând, asigură-te că ai o dietă sănătoasă și fă exerciții fizice regulate. Acest lucru te va ajuta să menții sub control nivelul glicemiei și să reduci riscul de a dezvolta diabet.
Dacă eşti supraponderal, pierderea în greutate poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de a face diabet. În plus, este important să înveţi să foloseşti glucometre pentru a monitoriza în mod regulat nivelul glicemiei și să mergi regulat la controale medicale. Dacă depistezi diabetul devreme, în starea sa incipientă, va fi mult mai ușor de tratat și de gestionat.