catre firmele romanesti mici si mijlocii
invitatie in direct la Radio „Europa FM” – luni 3 noiembrie 2008
In afara unor stiri senzationaliste legate de reale sau presupuse abuzuri sau incalcari ale legii de catre statul roman, problema ajutoarelor de stat nu este clar si indeajuns inteleasa nici macar de intreprinzatorii mici si mijlocii carora li se adreseaza in primul rand, cu atat mai putin de publicul larg.
Orice dezbatere sau training referitoare la acest subiect ar trebui in mod natural sa trezeasca un interes pragmatic concret in sanul mediului de afaceri, cu atat mai mult cu cat inaltul responsabil pentru Ajutorul de Stat al Comisiei Europene, Directorul general adjunct pentru Concurenta – Dr. Herbert UNGERER, soseste special la Palatul Parlamentului in data de 6 noiembrie 2008 la Bucuresti ca sa prefateze lansarea oficiala de la Bruxelles din 21 noiembrie a.c. a noului Plan de Actiune al Comisarului European Kroes privind reglementarea – armonizata la nivel comunitar – a acordarii catre companii si institutele de cercetare a schemelor ajutoarelor de stat. De asemenea, reprezentantii unor importante institutii financiar-bancare precum Fondul European de Investii – Banca Europeana de Investitii si BERD si-au anuntat si ele participarea sau chiar sprijinul direct pentru reusita Forumului anual „Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii”, eveniment aflat deja la a editia a IV-a si beneficiaza de prestigiul Patronaj Onorific al Presedintiei Uniunii Europene, acordat in acest an prin amabilitatea E. S. Ambasadorul Frantei, Dl Henri PAUL si a Sefului Misiunii Economice si Comericale a Frantei, Dna Florence DOBELLE.
1. In acest context, reamintim ca, recent, Platforma Central- Europeana pentru o Competitie Loiala si Transparenta – CEFTAC, cu sprijinul expertizei oferite de Institute of Competiton Law (Paris), precum si al unui grup de cercetatori si consultanti in concurenta, a initiat o larga consultare online asupra gradului de informare, interes si capacitate de accesare a ajutorelor de stat si a stimulentelor privind accesarea Fondurilor Structurale si a altor programe specializate de catre firmele active in Romania. Mentionam, totodata, ca noile reglementari isi propun:
– sa privilegieze mai coerent si mai focalizat exact acele domenii economice si profesionale care contribuie decisiv la cresterea competitivitatii economice – in contextul unei dezvoltari durabile a afacerilor – in cadrul Pietei Unice Europene, in mod specific si in Romania;
– sa contribuie la reducerea decalajelor si discriminarilor pe piata muncii – mai ales a celor dintre femei si barbati;
– sa conduca rapid la o mai eficienta si coerenta protectie a drepturilor consumatorilor si beneficiarilor de bunuri si servicii la scara europeana, cu predilectie in ajunul intrarii in vigoare a Directivei Bolkestein de liberalizare a pietei serviciilor in spatiul comunitar la 1 ianuarie 2009.
2. Daca mai poate fi o surpriza pentru cineva, dorim sa precizam ca, pe fundalul actualei crize financiare-bancare si economice din tara noastra, evenimentul se bucura doar de interesul limitat al catorva institutii publice specializate precum Consiliul Concurentei si de disponibilitatea de sprijin a unor prestigiosi parteneri media (pentru lista completa, va rugam consultati pagina www.HouseofEurope.ro), dar nici unul dintre reprezentantii ministerelor de resort – in special cel al Economiei si Finantelor, Mediului sau cel al Dezvoltarii – nu s-au arat interesate la nivel institutional sau cel putin, la nvielul functionarilor publici ai acestora, pentru propria lor formare profesionala. Mai degraba, la nivelul autoritatilor romanesti, remarcam un tot mai pregnant dezinteres si de o tendinta de minimalizare si de punere in surdina a unor asemenea oportunitati de informare si dezbatere pe care doar cei 18 ani de tranzitie post-comunista i-ar putea cumva scuza.
3. De aceea, merita salutata initiativa realizatorului Radio Europa FM, cunoscutul moderator Marian VOICU, care propune luni 3 noiembrie 2008 la orele 18.30 o incitanta dezbatere pe tema acordarii ajutoarelor de stat in Romania, dezbatere la care sunt invitati sa participe coordonatorul proiectului “Platforma CEFTAC”, Sever AVRAM, Presedintele executiv al Casei Europei -EUROLINK, precum si doi tineri, dar prestigiosi practicieni in domeniu, Av. Adrian STER si Av. Andrei UNGUREANU. Dincolo de explicarea semnificatiei si oportunitatilor pentru mediul de afaceri care reies din participarea la Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania, discutia va viza importanta schimbarilor legislative si procedurale referitoare la ajutoarele de stat, mai ales in contextul accesarii Fondurilor Structurale, aplicarii corecte a regulii de minimis, precum si al utilizarii eficiente a instrumentelor de consiliere/consultanta disponibile pentru sporirea randamentului afacerilor.
In acest sens, asteptam intrebarile, sugestiile si eventuale doleante ale Dvs. la adresele de email: eurolink@b.astral.ro sau ceftac@houseofeurope.ro. Pentru informatii suplimentare privind evenimentul “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, va rugam sa consultati pagina de internet: www.HouseofEurope.ro
{mosloadposition user10}