„Dragostea oarba de carte romaneasca”
Miercuri, 20 februarie, de la ora 19.00, la Café Verona (str. Arthur Verona 13-15) Bucureşti, va avea loc dezbaterea „Dragostea oarbă de carte românească” susţinută de Eugen Istodor&invitaţii. Evenimentul va fi prilejuit de lansarea volumului 101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă, semnat de Eugen Istodor şi apărut recent la Editura Polirom, disponibil şi în format electronic.
Alături de autor, vor declara dragoste cărţilor: Doru Buşcu, Iulian Comănescu, Daniel Cristea-Enache, Solomon Marcus, Matei Martin, Lucian Mîndruţă, Miruna Munteanu şi Cristina Stihi.
Cei îndrăgostiţi de cartea românească sînt invitaţi să vină însoţiţi de cea mai dragă dintre cărţi, din care vor putea citi fragmentul preferat!
Eveniment susţinut de Murfatlar.
101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă este istoria literaturii române à la Istodor. „Lista Istodor” conţine 101 titluri, comentate scurt şi cuprinzător, „amestecînd arome, cărţi şi tării”, şi recomandate prin cîte o „declaraţie de dragoste” luată de la oameni dintre cei mai diferiţi, de la taximetrişti la filosofi.
O cronică a unei adevărate aventuri personale, din care s-au născut „declaraţii de amor, semne de plăcere şi carte”, aşa cum mărturiseşte Eugen Istodor în introducerea volumului.
Cinci-şase ani de citit sistematic, însemnînd peste două sute cincizeci de autori citiţi şi peste o mie de volume, cele mai multe parcurse cap-coadă, altele doar răsfoite. Un instrument util: cărţi alese, aşezate în ordinea cronologică a apariţiei lor şi prezentate succint. O carte ce nu se poate încheia nicicînd, ea cuprinzînd şi un top, alcătuit de cîte un specialist, al celor mai bune lucrări din domenii umaniste (istorie, sociologie, ştiinţe politice, filosofie-logică, filosofie, religie-teologie). Această carte este un Cadou făcut celor ce-şi iubesc valorile.
Carte recomandată de BookMag.
Eugen Istodor (n. 1965), absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, semnează rubrici permanente în săptămînalele Caţavencii şi Dilema Veche. A predat cursuri de interviu, reportaj şi blogging la Centrul pentru Jurnalism Independent (1997-2002), a colaborat la Cotidianul (2004-2009) şi a realizat emisiuni la Realitatea TV şi TVR. A mai publicat volumele: Interviuri contra naturii (interviuri cu oameni politici, Nemira, 1997), Oameni cu care aş muri de gît (interviuri cu oameni simpli, Nemira, 2000), Vieţaşii de pe Rahova (Polirom, 2005; ediţia a II-a, Polirom, 2008), Cartea vieţii mele (Polirom, 2007), Dicţionarul ideilor fixe (Polirom, 2009), Lipscani, ghid turistic şi de chefuri (ART, 2011). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2008). istodor.ro.