Cătălin Ştefănescu în dialog cu Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu despre Adevărata faţă a comunismului, joi, 29 septembrie, ora 21.10, la TVR 1
TVR 1 oferă telespectatorilor joi, 29 septembrie, de la ora 21.10, ediţia specială „Adevărata faţă a comunismului”, moderată de Cătălin Ştefănescu. Punctul de pornire a discuţiilor din platou va fi documentarul „Povestea sovietelor” (The Soviet Story – Letonia, 2008), subiect ce va fi dezbătut împreună cu cei doi invitaţi, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu.
Cătălin Ştefănescu va porni discuţia de la tema filmului: “În esenţă, documentarul aminteşte ororile Holocaustului, milioanele de victime ale războiului, dar insistă pe faptul că, în Uniunea Sovietică, a avut loc un genocid cel puţin la fel de mare”, spune Cătălin, care apreciază filmul drept o adevărată lecţie de istorie.
Vreme de mulţi ani, comunismul s-a dovedit a fi o politică sistematică de anihilare a unui popor. Genocidul, ca modalitate de edificare a unei lumi noi, a avut susţinători şi în lumea democraţiilor avansate. Unul dintre cele mai interesante momente ale documentarului este cel dedicat lui George Bernard Shaw, care împărtăşea aceste idei.
Telespectatorii vor putea afla aspecte inedite ale istoriei din acei ani şi vor putea compara crizele economice aflate la distanţă de aproape 80 de ani: “N-aş îndrăzni să anticipez eu ce vor spune domnii Pleşu şi Liiceanu. Da, filmul vorbeşte şi despre chestiuni legate de economie, dar lucrurile sunt mult mai complicate. E vorba de un întreg context politic, de ascensiunea nazismului şi de asemănările profunde ale naţional-socialismului din Germania lui Hitler cu comunismul din Uniunea Sovietică”, mai spune gazda emisiunii.
“Rolul unei televiziuni publice e foarte important în acest proces. Dar nu e suficient. Educaţia cu baze solide se face în familie, la şcoală şi la biserică. Televiziunea, ca parte a presei, e, cum se spune, un paznic al democraţiei, dar nu creatorul ei”, argumentează Cătălin Ştefănescu în favoarea ideii că este nevoie să aflăm ce s-a petrecut cu adevărat în acei ani.
Despre „Povestea sovietelor”
Documentarul de istorie politică “The Soviet Story” a fost realizat de Edvins Snore în zece ani. Filmul spune povestea regimului sovietic şi cum URSS a ajutat Germania nazistă la instigarea Holocaustului. Edvin Snore semnează atât regia, cât şi scenariul, iar din distribuţie fac parte actorii Andre Brie, Vladimir Bukovsky şi Norman Davies.
Filmul se foloseşte de documente şi interviuri cu foşti ofiţeri de informaţii şi prezintă detalii şocante. „The Soviet Story” s-a filmat în mai mult de 2 ani în Rusia, Ucraina, Letonia, Germania, Franta, Regatul Unit şi Belgia, iar materialele pentru documentar au fost adunate de autor timp de mai bine de 10 ani.
Documentarul spune chiar „povestea sovietelor”, cea a masacrelor politice puse la cale în numele unor utopii dictatoriale criminale: comunismul şi nazismul. Sunt prezentate experimente sociale diabolice, cu milioane şi milioane de victime nevinovate aruncate în gropi comune, care n-au avut nici măcar dreptul la memorie. Orice rezistenţă era pedepsită. Filmul începe cu genocidul înfometării din Ucraina (din cadrul URSS), ordonat de Stalin: a exterminat 7 milioane de oameni numai în iarna anilor 1932-1933 – şi n-a protestat nimeni din Occident, deşi se cunoştea situaţia.