Laudatio pentru romanul politist
George Arion
Crime Scene Press
Lasand la o parte tonul in general obiectiv prezent in cadrul acestei rubrici, o sa va spun ca l-am „cunoscut” pe Andrei Mladin prin intermediul mamei si a unei carti pe care o avea in biblioteca. Ei i-a placut cum scrie George Arion si asa am descoperit si eu acest personaj si pe cel care l-a imaginat. Anii au trecut, volumele cu Andrei Mladin au sporit in numar – personajul fiind, precum creatorul sau, jurnalist la Flacara, dar ajungand „detectiv fara voie”, strabatand regimuri (sa nu uitam ca totul a inceput pe vremea comunismului, insa istorii cu Mladin au fost create si acum, in plina democratie, iar schimbarile din societate sunt reflectate si in carti, pentru cine se uita cu atentie la aceste detalii) si, spre bucuria si onoarea mea, am avut placerea de a-l intalni de cateva ori pe insusi George Arion.
Cred ca nu exagerez daca spun ca „Integrala Andrei Mladin” este o carte care merita nu doar sa se afle in biblioteca oricarui roman, ci sa fie citita de cat mai multi. Veti vedea cum a evoluat personajul, ce s-a schimbat in realitatea economico-politico-sociala si, fara indoiala, veti fi martorii maturizarii (evolutiei) scriiturii lui George Arion. Desi cuceritoare inca din prima pagina, aceasta a evoluat, in mod firesc.
Romanele incluse in aceasta integrala sunt „Atac in biblioteca”, „Profesionistul”, „Tinta in miscare”, „Pe ce picior dansati?”, „Prefer capsuni”, „La o vedere”, „Misterul din fotografie”, „O fotografie” si „Fortareata nebunilor”. Totul se incheie cu „Addenda – Criminalul suprem. Un manuscris al lui Andrei Mladin” si „File din dosarul lui Andrei Mladin” un dosar de presa care contine fragmente din parerile criticilor, de la cele mai elogioase la cele mai moderate in aprecieri.
Volumul merita asadar din multiple perspective: ne permite sa cunoastem (pentru cei care nu il stiu) un autor roman contemporan valoros, cu siguranta de asezat, in istoria literaturii romane, alaturi de Rodica Ojog Brasoveanu, daca ne referim doar la autori de romane politiste, si un personaj memorabil, plin de umor, seducator, cu resurse nebanuite si o minte sclipitoare. Romanele incluse permit oricui fie sa rememoreze diverse „trasaturi”/intamplari din perioada comunista, fie sa le descopere (cititorii mai tineri), intalnindu-se si cu numeroase personaje deosebite, atent construite – ajungand mai apoi in perioada democratica. „Integrala Andrei Mladin” este deosebita si pentru ca aduce laolalta romanele in care apare celebrul personaj. Cu privire la acest aspect in „Prefata” Ion Bogdan Lefter precizeaza: „Culegerea e si ea originala ca montaj prozastic de mari proportii. Chiar si atunci cand exista personaje care migreaza de la un roman la altul, istoria literaturii si a solutiilor de editare a recurs rareori la publicarea compacta a mai multor carti distincte intre coperti unice. George Arion si-a asumat riscul.”
Finalul aceleiasi prefete subliniaza: „Recapituland: George Arion e un veritabil <
Un volum cu romane de descoperit de generatii intregi, fiecare gasind, cu siguranta, elemente atractive – de la stil la intriga, de la personaje si umor la subtext. Un personaj remarcabil, de neuitat si un autor prolific (si nu trebuie sa va ganditi doar in integrala Mladin, ci sa luati in calcul si toate celelalte romane ale sale) care are deja un loc de cinste in istoria literaturii romane si care a cucerit deja deopotriva criticii si publicul larg.