Cazuri cutremurătoare din istoria europeană recentă sunt prezentate într-o serie documentară difuzată în premieră luni, 29 august, de la orele 21.20 şi 21.50, respectiv marţi, 30 august, de la 21.00 şi 21.30, la TVR 1 şi TVR HD.
Odată încheiată instaurarea forţată a regimurilor comuniste în ţările Europei Răsăritene în 1948, noile guverne au început să-şi impună idealurile unor societăţi ale căror clase sociale fuseseră destrămate. Niciodată în istorie nu s-a mai întâmplat ca membrii unui serviciu secret – ale cărui principale sarcini erau supravegherea permanentă şi oprimarea opozanţilor politici ai regimurilor totalitare instalate – să capete atâta putere şi să aibă un asemenea impact asupra unui număr atât de mare de destine. În această săptămână, TVR difuzează în premieră seria documentară Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete (PARALLEL LIVES – SUPERVISED BY THE SECRET POLICE – Slovacia, 2014), în regia lui Adam Hanuljak. Cele patru episoade vor putea fi urmărite luni, 29 august de la orele 21.20 şi 21.50, respectiv marţi, 30 august, de la 21.00 şi 21.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Episodul 1, luni, 29 august, ora 21.20: „Republica Populară Ungară – Psihiatria şi politica”
Legătura dintre psihiatrie şi politică a fost adesea reflectată în istoriile medicale contemporane, iar politica era, cu siguranţă, prezentă atât în psihologie, cât şi în psihiatrie. Cazurile în care cineva era trimis nejustificat într-un spital de boli mentale erau adesea întâlnite în practicile serviciului secret maghiar ÁVH. Unul dintre cei care se foloseau de acest instrument a fost Béla Janikovszky, unul dintre capii ÁVH, responsabil de torturi, bătăi crunte şi execuţii în diferite procese politice. Printre altele, săturându-se de propria soţie, acesta a internat-o într-un institut psihiatric…
Episodul 2, luni, 29 august, ora 21.50: „Republica Democrată Germană – Epurarea”
Guvernul german avea un mare aliat în Stasi, cea mai mare şi mai sofisticată dintre toate forţele secrete de poliţie politică din fostul bloc est-european. Protestele paşnice declanşate într-o zi de 4 septembrie în Leipzig s-au răspândit apoi, treptat, în întreaga Germanie.
Confesiuni tulburătoare ale celor care au fost închişi în închisorile Stasi, înregistrate în celulele unde unde şi-au pierdut luni sau chiar ani din viaţă, se împletesc, în acest episod, cu mărturii ale celor care au acceptat colaborarea cu acest serviciu de poliţie politică, în schimbul unor mici favoruri.
Episodul 3, marţi, 30 august, ora 21.00: „Republica Socialistă Slovacă – Sinuciderea ordonată de securitatea statului”
Lovitura de stat din Republica Socialistă Cehoslovacă a fost facilitată de serviciul de securitate a statului, controlat de comunişti. Aceştia intimidau şi şantajau miniştrii indezirabili, care erau arestaţi chiar înainte de a demisiona. Era menţinută voit starea de frică şi incertitudine, oamenii puteau sfârşi în închisoare pentru orice motiv. Crime, sinucideri, diferite forme de violenţă, precum şi răpiri şi torturi fac parte şi din istoria recentă a Slovaciei.
Episodul scoate la lumină moartea preotului Coufal, investigată după 1989, cuprinzând şi declaraţii ale foştilor ofiţeri de securitate. Acesta a fost surprins având strânse legături ilegale cu biserica cehă şi slovacă, dar şi cu Vaticanul sau Viena.
Episodul 4 (ultimul) , marţi, 30 august, ora 21.30: „Republica Socialistă România – Copiii periculoşi: Cazul Mugur Călinescu”
Ceauşescu a reformat poliţia secretă, Securitatea, responsabilă cu monitorizare serviciilor inteligente ale statelor semnatare ale pactului de la Varşovia, care ar fi putut plănui asasinarea lui sau intervenţii militare. Asemenea unităţi nu au existat în nicio altă structură secretă de poliţie politică din fostul bloc sovietic. Ca şi alte servicii secrete din fostele ţări comuniste, Securitatea a fost creată de KGB. În primii ani ai regimului comunist, oamenii erau scoşi din propriile locuinţe, executaţi şi lăsaţi în stradă, pentru a fi văzuţi…
În 1966, Ceauşescu stabilise printr-un decret interzicerea avorturilor, ceea ce a dus la naşterea a numeroşi copii nedoriţi sau în familii care nu aveau cu ce să îi crească. Guvernul a creat centre pentru minori, ce funcţionau ca tabere de exterminare pentru copiii abandonaţi. Şantajul era principala armă folosită împotriva copiilor.
Ultimul episod al seriei documentare Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete spune povestea lui Mugur Călinescu, un copil care a ieşit într-o noapte şi a inscripţionat, pe clăridea Comitetului Judeţean de Partid, slogane ca „Vrem hrană!”, „Vrem respectarea tuturor drepturilor!”, „Vrem libertate!”. Fapta lui a ţinut Securitatea ocupată timp de câteva săptămâni, 60-70 de agenţi căutând autorul acelor inscripţionări. Cu atât mai mare a fost şocul atunci când, în faţa ofiţerilor a fost adus un copil! Fusese prins în timp ce scria „Jos Ceauşescu!”…