Ce este gripa?
Gripa este cauzata de un virus care ataca in principal caile resipatoare superioare – nasul, gatul si bronhiile, iar uneori, chiar si plamanii. Infectia dureaza de obicei o saptamana. Este caracterizata prin:
– aparitia brusca a febrei
– dureri de cap
– indispozitii severe
– tuse
– dureri in gat.
Cei mai multi ne vindecam intr-o saptamana sau doua fara a fi nevoie de un tratament medical. Dar pentru cei foarte tineri, pentru cei in varsta si pentru persoanele care sufera de complicatii de sanatate cum ar fi boli de plamani, diabet, cancer, probleme cu inima sau rinichii, o banala gripa poate avea riscuri severe. Pentru aceste categorii, infectia poate conduce la complicatii severe ale bolilor deja existente, preumonie si chiar deces.
Cum se transmite gripa?
Virusul gripei trece usor de la o persoana la alta prin mici particule care sunt expectorate de persoana infectata prin tuse sau stranut. Acesta intra in corp prin nas sau gat. Dureaza apoi intre una si patru zile pana se dezvolta primele simptome.
Aceasta boala se raspandeste extrem de rapid in randul populatiei, in mod special in locuri aglomerate. Vremea rece si uscata favorizeaza supravietuirea virusului mai indelungata in afara organismului, acesta fiind motivul pentru care sezonul epidemiilor este iarna.
Cat ne costa gripa?
Gripa se raspandeste rapid in lume prin epidemii sezonale si presupune o mare povara economica concretizata in costuri de spitalizare, de medicamente si ingrijire medicala precum si scadere productivitatii. Numai in SUA, de exemplu, estimarile recente arata ca epidemia de gripa a “costat” economia sume astronomice, situate intre 71 si 167 de miliarde de dolari pe an!
In cazul epidemiilor anuale de gripa, intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior. Spitalizarea si decesul survine in principal la categoriile de mare risc (varsticii si bolnavii cronic). Desi este dificil de estimat, aceste epidemii anuale sunt considerate a fi responsabile de pana la 5 milioane de cazuri de imbolnavire severa si intre 250.000 si 500.000 de cazuri anuale de deces pe toata suprafata globului. Cele mai multe dintre acestea au loc, in tarile industrializate, in cadrul persoanelor care depasesc 65 de ani. In tarile in curs de dezvoltare, ravagiile gripei sunt considerate mult mai mari.
Virusul gripei
In prezent circula 3 categorii de gripa care afecteaza corpul uman: A, B si C. Gripa de categoria A are 2 subtipuri care sunt importante pentru om – A(H3N2) si A(H1N1) – din care ultima este asociata cu cele mai multe cazuri de deces. Virurile gripei sunt definite de 2 proteine componente, cunoscute drept antigene, pe suprafata virusului. Acestea sunt formatiuni in forma de spini, denumite componente hemaglutinine (H) si neuraminidase (N). Virusurile de tip A cauzeaza cele mai multe epidemii larg raspandite; virusurile de tip B cauzeaza in general epidemii regionale iar tipul C are o implicatie minora la om.
Structura genetica a virusurilor de gripa permite frecvente schimbari in caracteristicele lor antigenice, cunoscute drept modificari genetice, care fac necesara reformularea anuala a vaccinurilor anti-gripale.
Epidemia de gripa
De trei ori in secolul trecut, virusurile de gripa A au cunoscut tranformari genetice majore in componenta H, rezultand epidemii globale cu repercusiuni drastice in numarul de imbolnaviri si decese. Cea mai infama epidemie globala a fost “Gripa spaniola” care a afectat o mare parte din populatia globului si a avut cel putin 40 de milioane de victime in 1918-1919. Mai recent, explozii limitate a unui nou subtip de gripa A(H5N1), transmis direct de la pasari la oameni, au avut loc in Hong Kong in 1997 si 2003.
Cum se diagnosticheaza gripa?
Bolile respiratorii cauzate de gripa sunt greu de deosebit de maladiile cauzate de alti patogeni respiratorii doar pe baza simptomelor. Cu toate acestea, in timpul exploziilor de gripa confirmate de laborator, mojoritatea persoanelor care isi trateaza caile respiratorii superioare sunt infectate de gripa. Recent, au fost puse la punct testele diagnostice rapide care pot detecta virusurile de gripa in 30 de minute.
In ciuda disponibilitatii acestor teste rapide, colectarea specimenelor clinice pentru cultura virala ramane esentiala in adunarea infromatiilor despre circularea subtipurilor gripei. Acest lucru este necesar pentrua lua decizii medicale in tratamentul gripei si chemoprofilaxie si pentru formularea vaccinului pentru anul urmator.
Cea mai eficienta preventie: vaccinurile antigripale
Vaccinarea este principala masura pentru prevenirea gripei si reducerea impactului epidemiilor. Mai multe tipuri de vaccinuri sunt folosite de mai bine de 60 de ani. Acestea sunt sigure si eficiente in prevenirea efectelor severe ale gripei.
Este recomandat ca persoanele mai in varsta, dar si acele persoane de orice varsta care sunt intra in categoria de “mare risc”, sa se vaccineze la inceputul fiecarui sezon. Printre cei in varsta, vaccinarea reduce cu pana la 80% cazurile de mortalitate. Eficienta unui vaccin depinde in mare masura de varsta recipientului, de imunocompetenta recipientului si de gradul de similaritate dintre virusurile din vaccinuri si cele aflate in circulatie. Vaccinarea antigripala poate reduce atat costurile medicale cat si productivitatea muncii asociata cu efectele gripei.
Toate vaccinurile inactivate existente contin urme de proteina de ou, de accea nu sunt recomandate persoanlor care au alergie la aceasta proteina.
Modificarile constante in virusurile de gripa fac necasara ajustarea anuala a compozitiei vaccinurilor pentru a include cele mai recente forme de virusuri de gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii rescrie anual reteta vaccinului antigripal pe baza informatiilor colectate din 83 de tari.
Tratamentul si profilaxia: agentii antivirali
Pentru cei mai multi, gripa este o infectie a tractului respirator superior care dureaza cateva zile si necesita doar tratament simptomatic. In cateva zile, persoana va elimina virsului. Antibioticele, precum penicilina, care sunt create pentru a elimina bacteriile, nu pot ataca virusurile. De aceea, antibioticele nu au nici un rol in tratamentul gripei, dar este folosita in unele cazuri, pentru a trata anumite complicatii la care a condus gripa.
Medicamentele antivirale contribuie alaturi de vaccinul antigripal la tratamentul si prevenirea gripei. Cu toate acestea, ele nu sunt un substitut pentru vaccinare. De cativa ani, patru tipuri de medicamente antivirale sunt disponibile. Cand sunt administrate inainte infectiei sau in fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durata simptomelor cu o zi sau doua. Aceste medicamente nu sunt lipsite totusi de efecte secundare, care pot ajunge pana la delir sau crize in cazul persoanelor in varsta sau la doze ridicate.
Stiati ca:
– Virusurile au un diametru de aproximativ 1,1