Livretele de economii constituite inainte si dupa 1990 au avut trei „destinatii” pricipale. Vorbim despre livretele de 70.000 lei, constituite pentru achizitionarea unui autoturism Dacia, livretele de 5.000 lei, prin intermediul carora detinatorii puteau castiga un autoturism Dacia, dar si livrete de economii de diferite valori cu dobanda acordata de Casa de Economii si Consemnatiuni. Subiectul este, inca, unul de actualitate, avand in vedere numarul mare de solicitari de despagubiri, dar si modificarile legislative intrate in vigoare in anul 2016.
„In luna martie 2016, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea 19/2016 care modifica modul de despagubire a persoanelor fizice care au constituit depozite la C.E.C. pentru achizitionarea de autoturisme Dacia. Conform acesteia, persoanele fizice care au constituit un astfel de depozit vor fi despagubite, iar calculul sumelor se va face cu raportare la perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 1990 pana la data de 31 decembrie 2013, pentru depunderile efectuate inainte de 1 ianuarie 1990, respectiv intre data efectuarii depunerii pana la data de 31 decembrie 2013, pentru depunerile efectuate dupa 1 ianuarie 1990. Despagubirile se acorda atat pentru economiile constituite la C.E.C, cat si cele constituite la B.R.D, fiind pentru prima oara cand se precizeaza numele acestei ultime institutii. ” precizeaza avocatul Roman Hamed din cadrul Decalex Legal Solutions.
In ceea ce priveste livretele de economii, nedestinate achizitionarii de autoturisme Dacia, in conformitate cu prevederile art. 1604 alin (2) din Codul Civil, depozitarul este obligat sa restituie suma depusa cu dobanzile aferente, fara a tine seama de devalorizarea monedei nationale intrucat restituirea se face ”in acele monede in care s-a facut depozitul, atat in cazul de sporire, cat si in acela de scadere a valorii”.
„Depozitarul este obligat sa restituie suma de bani in moneda nationala indiferent de devalorizarea acesteia, Legea 348/2004 nestatuand devalorizarea monedei nationale, ci numai denominarea inscrisurilor monetare.” mentioneaza avocatul Roman Hamed.
Potrivit protocoalelor CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului) orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi privat de proprietatea sa, decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevăzute de lege si de principiile generale ale dreptului international.
„Cei care detin livrete de economii si doresc sa-si recupereze sumele trebuie sa se mobilizeze cat mai repede, pentru a-si recupera sumele indexate. Cel mai indicat este sa apeleze la un avocat, pentru a se asigura ca ii sunt respectate drepturile, conform legislatiei in vigoare.” conchide Avocatul Roman Hamed.
Sursa: www.decalex.ro