a vietii private” de Bill Bryson
· „Casele nu sînt refugii din calea istoriei, ci locul în care sfîrşeşte istoria.” (Bill Bryson)
· „O carte a cărei lectură e o delectare continuă şi în care descoperi tot timpul lucruri noi. Bryson scrie cu un umor sec şi într-un stil încîntător de amuzant. Se pricepe de minune să facă viaţa cotidiană în acelaşi timp ciudată şi familiară, ajutîndu-ne astfel să ne recunoaştem în ea. Acasă este o adevărată comoară: nu plecaţi acasă fără ea.” (Sunday Telegraph)
În această săptămînă, la editura Polirom a apărut, în traducerea lui Ciprian Şiulea, un remarcabil volum despre istoria fascinantă a lucrurilor din casele noastre ce ne par astăzi atît de familiare şi care au ajuns să facă parte din rutina vieţii zilnice: Acasă. O istorie a vieţii private de Bill Bryson (volum disponibil şi în ediţie digitală).
Bill Bryson, socotit a fi cel mai bine vîndut autor de non-ficţiune din Marea Britanie, mărturiseşte în „Introducere” care a fost punctul de plecare în scrierea acestei cărţi: „… m‑am gîndit că ar putea fi interesant ca, într‑o carte, să iau în considerare lucrurile obişnuite din viaţă, să le acord atenţie măcar o dată şi să le tratez ca şi cum şi ele ar fi importante. Privind prin casă, am fost uimit şi puţin înfricoşat cînd mi‑am dat seama cît de puţin ştiam despre lumea domestică din jurul meu. (…) Aşa că mi‑a venit ideea să călătoresc prin ea, să mă plimb din cameră în cameră şi să analizez modul în care fiecare dintre ele a avut un rol în evoluţia vieţii private.”
Mulţi dintre noi trăim în confortul propriilor locuinţe fără să ştim cum au ajuns să arate şi să fie organizate aşa cum sînt astăzi, cu tot ceea ce cuprind ele. Pornind de la această constatare, Bill Bryson ia ca model propria casă pentru a reface îndelungata istorie a vieţii private. Descrie pe rînd camerele şi obiectele din ele şi ne arată în tot atîtea poveşti captivante cum au apărut sau cum au evoluat. Mai mult, întrucît, în opinia sa, orice se întîmplă în lume începe şi sfîrşeşte în casele noastre, viaţa privată ajunge să prilejuiască digresiuni delectabile în istoria mare. Astfel, baia constituie punctul de plecare pentru o istorie a igienei, dormitorul – pentru una a sexului sau a morţii, bucătăria – pentru o istorie a alimentaţiei şi a comerţului cu mirodenii. Iar anecdotica volumului şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atît mai savuroasă.
„Absolut captivantă… O carte despre reinventarea ordinarului şi descoperirea extraordinarului în rutina banală a vieţii… Bryson a avut ca subiect ştiinţa în splendida lui Scurtă istorie a aproape orice. Această nouă carte a sa ar putea fi intitulată la fel de bine «scurtă istorie a aproape orice altceva»… Extraordinar de amuzantă.” (The Times)
Din cuprins: Holul • Bucătăria • Salonul • Sufrageria • Pivniţa • Biroul • Grădina • Scările • Dormitorul • Baia • Camera de toaletă • Camera copiilor • Podul
Autor a nouăsprezece cărţi de succes, Bill Bryson s-a născut în SUA, însă locuieşte de mult timp în Marea Britanie. A lucrat ca jurnalist şi a fost rector al Universităţii Durham. Este autorul mai multor jurnale de călătorie, ca şi al unui bestseller de ştiinţă popularizată, A Short History of Nearly Everything, care a fost distins cu Aventis Prize şi Descartes Science Communication Prize.
Aici puteţi vizualiza trailerul cărţii.