Filarmonica „George Enescu” anunţă joi, 1 octombrie, ora 19, deschiderea stagiunii camerale 2014 – 2015 cu un recital extraordinar susţinut de violonistul Uto Ughi şi pianistul Bruno Canino. Evenimentul este dedicat Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene şi Zilei Internaţionale a Muzicii (din 1975 stabilita la 1 octombrie). Organizatori: Ambasada Republicii Italiene în România, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu” şi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Miercuri, 1 Octombrie 2014, 19:00 – 21:00
Ateneul Român, Sala mare
Deschiderea stagiunii camerale 2014 – 2015
UTO UGHI – vioară
BRUNO CANINO – pian
Program:
• Giuseppe Tartini – Trilul diavolului
• Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 9, op. 47, "Kreutzer"
• Antonin Dvorak – Patru piese romantice
• Camille Saint-Saens – Introducere şi Rondo capriccioso
• Pablo de Sarasate – Fantezia Carmen
Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro.
Uto Ughi este considerat unul dintre reprezentanţii excepţionali ai şcolii violonistice italiene. Maestru are un greu cuvânt de spus şi în domeniul muzicii contemporane. A început studiul viorii devreme, a studiat apoi cu nume mari ale violonisticii italiene şi internaţionale. Cariera sa este spectaculoasă şi s-a desfăşurat pe cele mai mari scene de concert din lume, pe care a apărut alături de cei mai apreciaţi dirijori ai momentului. A avut legaturi profunde cu muzicieni români de imens prestigiu. A studiat cu George Enescu la Paris şi, în 1967 , la Veneţia, sub bagheta lui Sergiu Celibidache, a fost solistul Concertului pentru vioară şi orchestra de Beethoven. Lista înregistrarilor sale discografică este bogată. Maestrul cântă pe o vioară Guarneri del Gesù din 1744 și pe un Stradivarius din 1701, numit "Kreutzer", pentru că a aparținut violonistului Rodolphe Kreutzer, căruia Beethoven i-a dedicat faimoasa sa Sonată nr. 9, op. 47.
In cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucuresti în dimineaţa zilei de 1 octombrie, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi îi va acorda maestrului Uto Ughi titlul de Doctor Honoris Causa
Pianistul Bruno Canino a studiat pianul şi compoziţia la Conservatorul din Milano, unde a şi predat timp de 24 ani. In paralel, timp de zece ani, a fosr profesor de pian şi de muzică de cameră şi la Conservatorul din Berna. Maestrul a evoluat în importante săli de concerte şi la festivaluri din întreaga lume colaborând cu muzicieni de renume. Între 1999-2002 a fost directorul Secţiei de Muzică a Bienalei de la Veneţia, cadru în care şi-a concentrat atenţia în special asupra muzicii contemporane. Cartea sa Vademecum del pianista da camera este publicată la editura Passigli.
Stagiunea camerală a Filarmonicii „George Enescu”, continuă în sălile Ateneului Român cu trei recitaluri de facturi diferite, fiecare în parte deosebit de interesant atât ca interpretare cât şi ca repertoriu:
Sâmbătă 4 octombrie, ora 19
Recital de pian
GABRIELA UNGUREANU
Brahms, Rameau, Albeniz
Miercuri 8 octombrie, ora 19
Recital vocal
BIANCA MANOLEANU, REMUS MANOLEANU
Enescu, Strauss
Miercuri 8 octombrie, ora 19, Sala mică
Recital de muzică contemporană
Ansamblul HYPERION
Conducerea muzicală: IANCU DUMITRESCU
Sponsori: Cognistudio, Dacia, Linde
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Port.ro, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu