Bucureşti/Londra. Noua clădire a Tate Modern şi-a deschis porţile publicului: deja existentă, Boiler House a primit un nou corp prin noua Switch House – cea mai importantă clădire culturală nouă din Marea Britanie în ultimii aproape 20 de ani.
Ca parte a programului de deschidere, muzeul va prezenta, în perioada 17 iunie – 3 iulie 2016, trei săptămâni de artă vie. Programul gratuit se desfăşoară în cadrul BMW Tate Live, un parteneriat între BMW şi Tate, şi subliniază rolul tot mai important al acţiunilor live şi acţiunilor participative în muzeul secolului XXI.
Tate Modern s-a deschis publicului în mai 2000. Localizat în fosta Bankside Power Station, este cel mai popular muzeu de artă modernă şi contemporană din lume. Cu aproximativ cinci milioane de vizitatori în fiecare an, numărul vizitatorilor este de peste două ori faţă de volumul pentru care clădirea a fost concepută iniţial. Clădirea Switch House, una cu 10 etaje, a fost concepută de renumiţii arhitecţi internaţionali Herzog & de Meuron şi adaugă un spaţiu cu 60% mai mare, deschizând muzeul în zona din jurul său. Cu etaje suplimentare pentru spaţiul galeriei şi o terasă care oferă publicului o panoramă de 360 de grade asupra Londrei, clădirea îşi are originile în aşa-numitele The Tanks din subteran, primele spaţii muzeale din lume dedicate artei vii, instalaţiei şi filmului.
Programul BMW Tate Live este găzduit în săptămânile de deschidere prin întregul complex de clădiri. Din când în când, vizitatorii se vor întâlni cu lucrări care sunt realizate şi experimentate în timp real prin noile monitoare Tate Modern, precum “Tatlin’s Whisper #5” (2008) semnată de Tania Bruguera, cu ofiţeri de poliţie călare, sau “This is Propaganda” (2002) a lui Tino Sehgal, în care, brusc, un vizitator al galeriei începe să cânte. The Tanks găzduiesc trei sculpturi clasice ale anilor ’60, create de Robert Morris, Rasheed Araeen şi Charlotte Posenenske, pe care vizitatorii le pot readuce la viaţă.
În cadrul aceleiaşi expoziţii, The Tanks prezintă şi două reprezentaţii noi care rulează zilnic. Tarek Atoui prezintă un nou capitol al lucrării sale în curs de desfăşurare “The Reverse Collection”, care constă din zece instrumente concepute special, la care zilnic cântă un grup de muzicieni, iar evoluţiile lor sunt procesate într-o instalaţie sonoră. În 2014, BMW, ca partener al celei de-a opta Bienale de la Berlin, a făcut posibilă “Dahlem Sessions” a lui Tarek Atoui. Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş îşi vor prezenta lucrarea “Public Collection Tate Modern”, în care un grup de cinci dansatori interpretează o versiune live a lucrărilor familiare de artă ca ciclu repetitiv – ideea unei colecţii de opere de artă ca act efemer, temporar.
Toate detaliile despre programul BMW Tate Live în săptămânile de deschidere pot fi găsire la: www.tate.org.uk/bmwtatelive.