Ieri, Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a votat în favoarea legii europene comune privind vânzările (Common European Sales Law – CESL). Această "Lege opțională" europeană va reglementa achizițiile transfrontaliere, în principal "vânzarea la distanță" (de exemplu, cumpărăturile on-line). Pentru consumatorii din Europa, această lege are consecințe reductive:
Lege este propusă ca fiind "opțională". Aceasta este o abordare cu totul nouă privind reglementarea pieței unice, abordare ce permite companiilor să aleagă între legile naționale sau legea europeană (CESL).
Această lege va crea confuzie în rândul consumatorilor, va creşte incertitudinea privind abordarea juridică, va dubla legislația existentă privind consumatorii (în special pentru tranzacțiile on-line), va putea duce la eludarea reglementărilor naționale existând premisele unei protecții reduse pentru consumatori.
Ursula Pachl, Director General Adjunct al Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) a comentat:
"Oferirea libertăţii comercianților europeni de a decide ce legi pot aplica este un mijloc inadecvat de elaborare a politicii consumatorilor și deci de a proteja consumatorii. "Regulamentul opțional" este un fel de contradicție în termeni și va duce la o confuzie mai mare, atât pentru consumatori cât și pentru comercianți. Creșterea costurilor de reglementare pentru mediul de afaceri ca urmare a diferitelor straturi de legi va fi o altă consecință. Atât comercianții (Ecommerce Europe – organizaţie ce reprezintă peste 4000 de comercianţi) dar și consumatorii (BEUC – organizaţie ce reprezintă interesele a 40 de organizaţii naţionale pentru protecţia consumatorilor) s-au opus acestui nou instrument, adresând o scrisoare comună Parlamentului European”.
"Ceea ce cetățenii și consumatorii europeni au nevoie sunt legi moderne clare ce oferă protecție şi încredere atunci când fac cumpărături on-line. Toți consumatorii au nevoie de drepturi puternice și clare, nu doar cei care au "optat în favoare" datorită afacerilor de care se ocupă. Nu mai putem aștepta încă 10 ani pentru ca dreptul „non-opțional” să îi ia locul acestuia „opţional”.
"Deputații europeni trebuie să fie conștienți de faptul că votul de ieri va pune mediul de afaceri în scaunul de conducere și va reduce drepturi importante ale consumatorilor într-un număr de state membre ale UE, de la Marea Britanie în Grecia, din Finlanda în Țările de Jos și în multe altele”.
„Sperăm că deputații europeni și guvernele naționale vor sta fermi, chiar înainte de alegerile parlamentare, pentru a ne asigura că istoria de succes de până acum a legislației europene privind protecția consumatorilor nu este devalorizată. Drepturile naționale importante nu ar trebui să fie subminate ".
Dl. Costel Stanciu, Preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România a comentat cu această ocazie:
"Prin introducerea acestei "legi opţionale" în Uniunea Europeană, lege ce este facultativă pentru întreprinderi, atunci şi legislaţia naţională va deveni de asemenea opţională. Se creează astfel un sistem paralel ce va creşte incertitudinea pieţei, va deruta consumatorii şi va scădea încrederea acestora în piaţă şi în mod special în piaţa comună”.