Cu siguranţă că aţi auzit nenumărate zvonuri legate de faptul că folosirea zilnică a deodorantului este un factor major de declanşare a cancerului la sân.
Să fie oare deodorantul un motiv de îngrijorare pentru femei?
De fapt, suspiciunile au apărut în urma unor emailuri care au circulat în toate colţurile lumii, răspândind această veste tulburătoare şi după spusele cercetătorilor, falsă.
Teoria care încă mai circulă pe internet se baza pe faptul că deodorantul, prin efectul său antiperspirant, împiedică eliminarea toxinelor şi a substanţelor nocive prin intermediul transpiraţiei.
Astfel, toxinele s-ar acumula în glandele limfatice de la axilă, rezultând în cancer la sân.
Substanţele toxice despre care se crede că ar fi răspunzătoare se numesc parabeni şi constituie unul dintre ingredientele deodorantului.
Într-adevăr, în multe dintre tumorile canceroase ale femeilor diagnosticate cu cancer la sân au fost găsite urme de parabeni, însă medicii susţin că nu poate fi vorba despre paraben ca factor declanşator al cancerului.
Conform acestora, parabenii sunt asemănători estrogenului. În comparaţie cu estrogenul, parabenii sunt mult mai slabi şi orice acţiune ar putea declanşa aceştia, cu siguranţă ar fi combătută de estrogen, sau de alte substanţe chimice existente în corp.
Un alt ingredient al deodorantelor pus sub semnul întrebării este aluminiul.
Este adevărat că multe clinici de oncologie interzic femeilor uzul deodorantului şi a altor substanţe care conţin săruri de aluminiu, însă nu din pricina vreunui pericol, ci pur şi simplu pentru că acestea obturează vizibilitatea ecografiei şi poate duce la rezultate greşite.
Astfel, medicii asigură că a stabili o legătură între uzul deodorantului şi cancer este o exagerare mult prea mare.