Nu închideți un teatru! Nu ștergeți istoria!
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” anunță demararea campaniei „Salvați Studioul de Teatru Casandra”. Prima acțiune în spațiul public se va desfășura sub forma unui Protest mut organizat luni, 10 noiembrie, ora 13:00, în fața fostului Studioului de Teatru Casandra din strada Franceză, nr. 9 (zona Centrul Vechi).
Generația actuală de studenți – viitori actori, regizori, scenografi și coregrafi, de la UNATC se află în impas. Le lipsește singurul teatru destinat în exclusivitate spectacolelor studențești, singurul spațiu unde, până acum câțiva ani, s-au întâlnit cu succes creația, cercetarea și experimentul în fața unui public numeros și fidel.
Studioul a făcut parte din baza materială a UNATC „I. L. Caragiale”, reprezentând un reper cultural unic și oferind o rampă de lansare pentru noile generații de artiști. În anul 2012, ca urmare a unei decizii ilegale, universitatea a fost privată de acest spațiu foarte important, care a oferit vizibilitate pentru producțiile studenților timp de 50 de ani.
Dorim să intrăm, din nou, în posesia imobilului care a găzduit Studioul de Teatru Casandra. Dorim să renaștem Casandra ca reper a tot ceea ce înseamnă teatrul tânăr.
Primul pas a fost făcut deja prin inițierea unei petiții online, care a strâns în 4 zile, un număr de 1.109 de semnături. Acest fapt, alături de încurajările venite din partea personalităților din lumea artistică, a absolvenților și a studenților UNATC, ne determină să aducem și mai pregnant în atenția societății necesitatea salvării Studioului de Teatru Casandra.
În viitorul apropiat prin campania „Salvați Studioul de Teatru Casandra!” ne propunem să generăm o mișcare de susținere și sprijin din partea autorităților, a instituțiilor de cultură, a personalităților din sfera artistică și, totodată, a publicului larg.
Următoarele acțiuni vor fi: organizarea unor caravane pentru strângerea de semnături în locuri publice, lână instituții de cultură și universități; strângerea de mesaje din partea artiștilor care au jucat pe scena Studioului de Teatru Casandra și din partea publicului, prin intermediul site-ului oficial dedicat campaniei (www.unatc.ro/salvaticasandra); filmarea unor testimoniale cu actori, regizori, scenografi, coregrafi – personalități marcante ale teatrului românesc în vederea sprijinirii campaniei online. De asemenea, ne propunem demararea campaniei pe posturi de radio și televiziune.
Salvați Studioul de Teatrul Casandra!
Sprijinul tău e important!
Ajută-ne să salvăm teatrul noilor generații.