Asociația Salvați Dunărea și Delta lansează Delta Warning Report, un puternic semnal asupra amenințărilor Deltei
Luni, 7 martie 2011, sub sloganul “Delta moare, dar nu se predă!” în prezența unor înalți oficiali români, s-a desfășurat Simpozionul Naţional “Avem o Deltă. Cum procedăm?”, marcă a Asociației Salvați Dunărea și Delta (SDD). Aflat la cea de-a cincea ediție, evenimentul a avut loc în Sala Drepturilor Omului de la Parlamentul României, fiind organizat de SDD în parteneriat cu Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, cu susținerea Romtelecom.
Simpozionul “Avem o Deltă. Cum procedăm?” este o platformă de dialog și colaborare între toți factorii interesați (politicieni, reprezentanți ai Guvernului și ai instituțiilor publice centrale și locale, organizații neguvernamentale, membri ai comunităților locale și ai mediului de afaceri) cu scopul soluționării problemelor cu care se confruntă Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Simpozionul a fost deschis de Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, cu o pledoarie pentru protejarea naturii. El a atenționat că civilizaţia depinde de salvarea speciilor și că renaturarea celor 80.000 ha din Deltă înseamnă o imensă, unică şi ultimă şansă de recuperare a biodiversităţii. Liviu Mihaiu a atras din nou atenția asupra necesității controlului pescuitului și aplicării legii în numeroasele cazuri de braconaj din Delta Dunării. "Ce-am primit în schimbul eforturilor noastre? Vă spun eu: ni s-a spus că suntem niște dușmani ai poporului care pârâm la Bruxelles pentru niște plante de nisip sau pentru niște balauri verzi pe pereți" a declarat Liviu Mihaiu.
În cadrul simpozionului s-a lansat „Delta Warning Report” primul raport de analiză instituțională și a politicilor publice referitoare la Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Ca urmare a analizei a rezultat că ARBDD, instituția special înființată odată cu declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (1990) nu are leadership-ul și autoritatea de coordonare necesare și nici pârghiile care să îi permită implementarea Planului de Management în conformitate cu obiectivele de conservare a biodiversității și de reconstrucţie ecologică.
Ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely a recunoscut că “diplomatic vorbind, în ultimii douăzeci de ani nu a fost făcut tot ce era posibil pentru Delta Dunării ”. Ministrul a lansat invitația unei întâlniri a factorilor interesați peste trei săptămâni, în Delta Dunării, în scopul discutării punctuale a tuturor problemelor.
Președintele Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din Camera Deputaților, Sulfina Barbu a declarat că “deși pare cateodată că batem pasul pe loc, trebuie să mergem mai departe. Legea Rezervației trebuie actualizată, având grijă să respectăm atât biodiversitatea cât și cetățenii care trăiesc în Delta Dunării.” Sulfina Barbu a mai amintit de situația legii Rezervației care a fost retrimisă din plen la Comisia pentru administrație publică, unde până în prezent nu au fost înregistrate propuneri de îmbunătățire.
Concluziile simpozionului la care au contribuit reprezentanții instituțiilor prezente sunt:
– În ciuda numeroaselor strategii existente în Delta Dunării, acțiunile concrete de protejare a resurselor piscicole și a biodiversității sunt blocate de interesele economice ale actorilor locali;
– Deși încă din 2008 există un regulament care stabilește normele de construire în acord cu arhitectura tradițională, acesta nu este pus în practică de către autoritațile locale, în consecință construcțiile ridicate după iunie 2010 sunt ilegale;
-În lipsa unui serviciu de salubrizare și de colectare a deșeurilor, Delta Dunării este singura rezervație UNESCO care este groapa de gunoi a localnicilor și a turiștilor;
– Toți oficialii prezenți la simpozion s-au pronunțat în favoarea renaturării amenajărilor agricole și piscicole. Nicio instituție nu acționează însă pentru a pune în aplicare lucrările de reconstrucție ecologică prevăzute în Planul de management al Rezervației;
La finalul simpozionului, participanții au putut vizita expoziția de fotografie «Delta Dunării – Paradisul în pericol», o reprezentare realistă a Deltei Dunării captată de camerele unor pasionați fotografi. Expoziția își propune să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor dezastruoase şi ireversibile pe care le poate avea exploatarea necorespunzătoare a acestui spațiu de o bogăție naturală inestimabilă. Expoziția a putut fi vizionată între 1 și 3 februarie 2011 la Parlamentul European, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede.
Ediția a cincea a Simpozionului național a fost realizată în cadrul proiectului “Avem o Deltă. Cum procedăm?” finanțat prin Fondul ONG pentru România din cadrul Mecanismului Financiar Spațiul Economic European (SEE), cu participarea Guvernelor Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei, prin schema de finanțare gestionată de către Fundația pentru Parteneriat.