Lauren Oliver
Editura Nemira
V-ati putea imagina o viata fara iubire? O viata in care dragostea a fost vindecata? Ati putea supravietui intr-o asemenea lume?
Lauren Oliver isi “arunca” dintr-o data cititorii intr-o asemenea lume. Una in care dragostea este o boala vindecabila prin intermediul unei interventii chirurgicale la varsta de 18 ani. Pana atunci, tot ce se poate face este sa se evite pericolele care ar putea duce la molipsirea tinerilor de aceasta boala.
Copiii nu cunosc iubirea parinteasca. Sotii sunt alesi – fiecare fata primeste cativa candidati, o lista cu baieti din acceasi categorie, oameni care ar putea sa se potriveasca impreuna – si il allege pe cel pe care il doreste. Sotilor le este bine impreuna, iar fericirea este, de fapt, obtinuta dupa interventie si scaparea de boala.
Amor deliria nervosa trebuia evitata cu orice pret. Existau carti despre ea, documente despre simptomele bolii. Si exista salvarea.
Dar existau si oameni care nu au dorit sa traiasca intr-o lume fara iubire. Asa numitii Invalizi traiau in Salbaticie. Dar era oare salbaticie sau taramul libertatii, al firescului?
Lena, eroina din primul volum al trilogiei “Delirium”, se apropie de momentul in care urma sa aiba parte de interventia salvatoare. Urmau examenele, evaluarea in vederea stabilirii partenerilor potriviti si apoi viitorul.
Viata cu prietenii pe care ii stia (inclusiv Hana, cea mai buna prietena) – fete, intrucat se evita interactiunea intre tinerii de sexe diferite – urma sa se schimbe.
Pe ultima suta de metri inainte de interventie, fata descopera o alta realitate. Viata ascunsa, oarecum a rebelilor: a celor care nu au dorit sa renunte de tot la iubire. Si isi aduce aminte ca mama ei, inainte de a se sinucide, ii spusese ca nu trebuie sa uite niciodata ca ea a iubit-o. Si ca nimeni nu ii poate lua acest lucru, iubirea mamei.
“Delirium” este o poveste cu o actiune plasata in viitor, in mod evident, care pune mintea cititorului la incercare. O idee interesanta transpusa intr- un roman captivant, cu un ritm alert, cu numeroase rasturnari de situatie si descoperiri naucitoare. Actiunea alerta, personajele bine conturate, citatele interesante despre boala (fiecare capitol incepe cu un citat relevant), Portland-ul care se afla, oarecum, sub teroare (patrule care se asigurau ca oamenii nu ies pe strazi noaptea, ca regulile sunt respectate, ca nimeni nu ajunge in Salbaticie si niciun Invalid nu patrunde in oras), alaturi de ideea in sine fac din “Delirium” un roman cuceritor, o lectura potrivita nu doar pentru adolescenti (desi este “teen literature” / “young adult”), ci una pentru mai multe grupe de varsta.
Mai adaugam doar ca finalul acestui prim volum al trilogiei va face sa doriti negresiti sa vedeti cum continua actiunea!
{mosloadposition user9}