DefCamp este cea mai mare conferință din România dedicată securității cibernetice, iar anul acesta a introdus două competiții noi, care să provoace specialiștii în securitate să depisteze vulnerabilități în diverse platforme.
Prima competitie este susținută de Bitdefender și se numește IoT Village, pe când cea de-a doua, App2Own Bug Bounty, se bucură de susținerea Orange România.
Competiția IoT este foarte importantă în actualul context tehnologic, în care tot mai multe gadgeturi sunt conectate la Internet. Industria este încă la început, dar când vine vorba de securitate cibernetică lucurile se complică şi atacurile sunt din ce în ce mai frecvente, atacatorii găsind întotdeuna noi căi de exploatare a sistemelor informatice din domenii vaste de activitate. Practic, o întreagă reţea poate fi compromisă prin atacul unui simplu gadget din sistem.
La DefCamp 2015, Bitdefender pune la dispoziţia participanţilor dispozitive din universul IoT și îi provoacă pe concurenți să le descopere vulnerabilitățile. Fiecare vulnerabilitate identificată şi raportată va fi analizată de către organizatori, iar cei care vor reuşi să găsească cele mai multe vulnerabilităţi vor fi premiaţi. Ideea de bază din spatele concursului este îmbunătăţirea sistemelor de tip IoT din punct de vedere al securităţii, dar şi provocarea participanţilor de a se implica activ în activităţile desfăşurate în cursul evenimentului.
Pe lângă deja cunoscutul D-CTF (DefCamp Capture the Flag), în acest an a fost inclus şi Bug Bounty, în colaborare cu Orange România. Startul la înregistrări a fost dat pe 1 noiembrie și se va încheia pe 14 noiembrie. Până în prezent, peste 100 de specialiști au încercat să găsească breşe de securitate folosind metode de ocolire a sistemelor de protecție obișnuite. Pe scena DefCamp vor fi premiați câştigătorii concursului.
Prima ediție DefCamp s-a desfășurat în 2011, la Bran, și a adunat 80 de participanți. În acest an, pe 19 și 20 noiembrie, DefCamp așteaptă la Bucuresti peste 700 de participanți din aproximativ 30 de țări. Pe scenă vor urca câteva zeci de speakeri consacrati la nivel mondial în industrie. Aceștia vor aduce în atenția publicului subiecte din cele mai noi cercetări din securitate cibernetică. Programul conferinței este acum disponibil pe site.
DefCamp 2015 este organizată de Asociația Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR) cu sprijinul Orange România, Bitdefender și Checkmarx și susținut de Ixia, Safetech, Beyond Security, Dell SecureWorks, Dell SonicWALL și Cert Sign by UTI, competiția principală fiind DefCamp Capture the Flag (D-CTF). În etapa de calificare au participat aproape 1.200 de echipe din peste 80 de țări, iar în etapa finală, care se va desfăşura în Bucureşti aşteptăm 16 echipe din ţări precum SUA, Germania, Vietnam, Polonia, Ucraina, Japonia, Rusia, Suedia sau China. Se vor acorda premii în valoare de 3.000 de euro, constând în bani, gadgeturi și hardware.
Despre DefCamp
Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă în România peste 2.300 de participanţi, din 34 de ţări şi 75 de oraşe, interesaţi de hacking, vulnerabilităţi cibernetice, dar şi soluţii pentru protecţie online. Audienţa este complementară şi echilibrată, după cum urmează: 25% sunt interesaţi de cyber security, 25% reprezintă top management, 25% vin din zona de dezvoltare proiecte, iar alţi 25% sunt instituţii, ONG-uri, participanţi din mediul academic sau chiar studenţi.