Criticul de teatru Cristina Rusiecki și antropologul Cătălin D. Constantin, prodecan al Facultății de Litere, Universitatea din București, s-au întors de la Bangkok cu medalie de onoare. Aceasta le-a fost oferită de Fundația germană KulturForum Europa, înființată în 1992, la Köln, de vicecancelarul Hans-Dietrich Genscher, personalitate marcantă a reunificării germane. Distincția le-a fost acordată celor doi români de președintele Fundației KulturForum Europa, dl Dieter Topp, un vechi prieten al României, în cadrul vernisajului expoziției Boys, Girls and Neighbourhoods. Photography by Radu Afrim (Băieți, fete și împrejurimi. Fotografie de Radu Afrim) de la Bangkok Art and Culture Centre. Curatoriat de Cristina Rusiecki, evenimentul a avut loc între 15 noiembrie și 1 decembrie. Cu acest prilej a fost lansat și volumul în limba engleză al respectivului critic de teatru, Radu Afrim. The Fabric of Fragility, care a însoțit expoziția. În cadrul aceluiași program, Cristina Rusiecki a prezentat studenților Facultății de Artă de la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok personalitatea și universul cunoscutului regizor român de teatru, Radu Afrim.
Fundația KulturForum Europa a oferit aceeași distincție și partenerilor din Regatul Thailandei, lui Pawit Mahasarinand, directorul BACC, și lui Promadhattavedi Chatvichai, membru fondator și secretar general al Bangkok Art and Culture Centre: „KulturForum Europa dorește să accentueze importanța eforturilor depuse de patru personalități fantastice în construirea unei punți culturale între țara sud-est-asiatică a Thailandei și țara est-europeană a României, ca bun exemplu de ambasadori culturali care elimină barierele culturale și istorice prin promovarea înțelegerii reciproce, a toleranței și a acceptării (…) Ați făcut o treabă importantă. Este dorința noastră personală și obligația dumneavoastră de a nu pierde punctele forte, contribuind la dezvoltarea acestui dialog intercultural”, a menționat Dieter Topp.
De altfel, Dieter Topp, președintele KulturForum Europa, a ținut să precizeze: „România este diferită! Acest eveniment din Asia de Sud-Est este o nouă contribuție a Fundației KulturForum Europa la imaginea pozitivă a României în lume. Diferită de prostituție, de copiii străzii, de jaf și de atâtea prejudecăți”. Domnia sa a adăugat: „Am văzut o șansă pentru Cristina Rusiecki și cartea ei de a spori gradul de conștientizare a fenomenului Afrim și a României în rândul publicului larg și o nouă oportunitate de a transmite o imagine interesantă, relevantă și pozitivă a țării și a unuia dintre cei mai importanți creatori ai acesteia”.
Totodată, Dieter Topp a încercat să găsească o explicație pentru absența ambasadorului României în Regatul Thailandei de la un eveniment care nu poate decât să înfrumusețeze și să nuanțeze imaginea României în lume: „Faptul că ambasadorul României nu a fost prezent la evenimentul de astăzi s-ar putea datora confruntării critice constructive dintre Uniunea Europeană cu politica recentă din România”.
Criticul de teatru Cristina Rusiecki, curatorul programului desfășurat în capitala Regatului Thailandei, a declarat: „Sunt mândră că am primit medalia de onoare din partea Fundației KulturForum Europa, reprezentată prin dl Dieter Topp, un vechi prieten și susținător al imaginii pozitive a României în lume. Domnia sa a avut o contribuție fundamentală în crearea punților dintre cele două spații culturale, România și Regatul Thailandei, între Asociația Culturală ENTHEOS și Bangkok Art and Culture Centre. Mă bucur că am putut sărbători România 100 prin valorile sale vii, printr-un proiect construit în jurul unuia dintre creatorii cei mai îndrăgiți din lumea teatrului, regizorul Radu Afrim, artist modern, în a cărui operă se vede evoluția de o sută de ani. Mă bucur și că volumul meu în limba engleză Radu Afrim. The Fabric of Fragility a fost un bun însoțitor al expoziției. De fiecare dată când dispare un volum la o lansare sau la o expoziție îmi spun că cineva și-a dorit mult acea carte. Faptul că cineva și-a dorit-o chiar și pe tărâm asiatic nu poate decât să mă umple de mândrie. Mi s-a părut importantă ocazia de a prezenta unul dintre regizorii noștri valoroși în cadrul BIPAM, Bangkok International Performative Arts Meeting. Cel mai tare mă bucur că expoziția a avut șansa să fie găzduită într-un spațiu atât de frumos, cum este cel de la BACC, cel mai important centru cultural din Bangkok, cu o medie (atenție!) de 4000-5000 de vizitatori pe zi, după cum afirmă cei din board-ul său. Că expoziția a avut succes o confirmă și faptul că în ultima zi, la ora 20.50, cu zece minute înainte de a strânge fotografiile, mai erau încă vizitatori”.
Cătălin D. Constantin: „Bangkok Art and Culture Centre e o instituție de o modernitate uluitoare și e importantă nu doar pentru capitala Thailandei, ci pentru întreaga Asie de Sud-Est. E un nod intercultural de maximă vizibilitate într-o regiune a lumii unde România nu e în niciun fel prezentă cultural. Ce simit că un proiect românesc a primit în acest context medalia de onoare, exact în momentul sărbătoririi Centenarului? Pur și simplu, bucurie! Socotesc că ține de firesc ca România să fie sărbătorită de Centenar prin proiecte contemporane, legate de nume semnificative ale culturii de astăzi, cum e regizorul Radu Afrim. Întregul merit al organizării impecabile a proiectului, la un nivel de un profesionalism ireproșabil, îi revine criticului de teatru Cristina Rusiecki. Mă bucur din tot sufletul că mi-a oferit ocazia să prezint la Bangkok expoziția de fotografii ale lui Radu Afrim și cartea ei, o carte-obiect, deosebit de frumoasă. Multe mulțumiri Fundației KulturForum Europa și domnului Dieter Topp pentru acest gest special de recunoaștere!”