si Bancii Mondiale in Romania
O misiune a Comisiei Europene, FMI-ului şi Băncii Mondiale a avut discuţii cu autorităţile române privind implementarea programului de politici în contextul pachetului de asistenţă multilaterală de 20 miliarde €. Tranşa a doua din programul Uniunii Europene de asistenţă pentru balanţa de plăţi în valoare de € 1 miliard va fi eliberată în urma încheierii evaluării programului şi dacă condiţiile sunt îndeplinite.
Evoluţiile economice recente sunt încurajatoare. Indicatorii de mare frecvenţă sugerează că PIB-ul real s-ar putea stabiliza în a doua jumătate a anului, implicând, pentru întregul an, o contracţie în jur de 8 procente, aşa cum este indicat in previziunile de toamnă ale Comisiei, publicate în această săptămână. Aceste previziuni sunt mai bune decât se aştepta în august. O creştere pozitivă de ½ procente este prognozată pentru 2010, existând posibilitatea unei performanţe mai bune. Tensiunile financiare s-au redus în mod semnificativ de la începutul programului şi situaţia balanţei de plăţi s-a îmbunătăţit.
Performanţa autorităţilor în cadrul programului este satisfăcătoare. Legea salarizării unice a fost adoptată. Un proiect de lege a responsabilităţii fiscale a fost pregătit de guvern, care dacă va fi adoptat, va determina o îmbunătăţire semnificativă a cadrului politicii fiscale a României. De asemenea, pregătirea legii pensiilor progresează bine, conform condiţionalităţii din program. Reforme semnificative au fost făcute şi în sectorul financiar, incluzând îmbunătăţirea cadrului de reglementare pentru bănci şi a fondului de garantare a depozitelor bancare. Alte reforme privind ameliorarea funcţionării pieţei muncii, a mediului de afaceri şi absorbţia fondurilor UE progresează bine.
În ciuda acestei bune performanţe globale, actuala situaţie politică împiedică continuarea consolidării fiscale, care rămâne necesară. Conform cadrului legal, actualul guvern interimar nu poate transmite Parlamentului bugetul pe anul 2010 sau să îşi asume angajamente ferme cu privire la măsurile necesare reducerii deficitului pe 2010 la 5,9% din PIB, conform ţintelor din program.
În aceste condiţii, discuţiile vor continua în următoarele săptămâni şi o altă misiune va reveni la Bucureşti de îndată ce situaţia politică a fost clarificată. Un consens politic larg şi un angajament reînnoit pentru reforme sunt cruciale pentru a depăşi dificultăţile actuale. Comisia susţine pe deplin autorităţile în demersurile acestora de a răspunde provocărilor actuale.
Din partea Comisiei, misiunea a fost condusă de dna Elena Flores, director în cadrul Direcţiei Generale de Afaceri Economice şi Financiare (ECFIN), şi de dna Fabienne Ilzkovitz, şefă de unitate în cadrul ECFIN pentru un grup de ţări care cuprinde România.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}