Referitor la procesul de privatizare al societăţii Antibiotice Iaşi, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a făcut în cursul zilei de azi, 2 martie 2008, la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, următoarea declaraţie:
„In primul rând vreau sa va spun ca toate povestile care s-au spus despre Antibiotice Iasi sunt niste fabulatii de an electoral, care dau dovada ca cei care fac declaratii nu au un minimum necesar de cunostinte de economie de piata libera si de organizare capitalista a economiei. O să încep cu declaraţiile politicienilor, deputati sau senatori de Iasi, care spun că este ”cea mai netransparenta privatizare”. Vreau să vă spun că nu exista in Uniunea Europeană o metoda de privatizare mai transparenta decât licitarea cu strigare. Nu s-a inventat încă.
Altă acuză ce ni se aduce este: „De ce atâta graba?”
O să vă spun că in urma cu 13 ani, domnul Traian Basescu, ministru pe vremea aceea si negociator sef al Romaniei cu Banca Mondiala pentru programul PSAL, introducea societatea Antibiotice in acest program. Deci, acum 13 ani Romania decidea ca acesta societate urmeaza sa se privatizeze.
In luna noiembrie a anului trecut, pe baza unei HG, am dat publicitatii privatizarea Antibiotice Iasi.
In luna decembrie am facut anuntul cu inceperea depunerii candidaturilor pentru cumpararea societatii si am dat acces la camera de date si la documentele societatii.
De abia pe 18 martie 2008 era programata licitatia.
Nicio privatizare in Romania nu s-a desfasurat dupa un calendar atat de relaxat. Niciodata nu a au fost peste trei luni de zile la dispozitia investitorilor pentru a-şi face un propriu audit pentru a-şi forumula o oferta competitiva.
Deci, nici vorba de graba. A fost privatizarea careia i s-a lasat cel mai mult timp la dispozitie.
Stiti foarte bine ca majoritatea privatizarilor se fac cu o lansare de 30 de zile inainte de data selectiei celor care isi depun ofertele.
Am mai vazut o aberatie care m-a lasat surprins pentru ca venea din partea unor oameni care credeam ca au ceva legatura cu economia. Este vorba despre Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania care a spus ca acesta metoda este birocratica. Daca sa iei un ciocanel in mana, sa reciti cifre si sa dai cu el in masa este birocratie, ma intreb cam ce-ar fi insemnat o metoda de genul ofertelor finale imbunatatite pe baza de punctaj privind investitiile tehnologice, investitiile de mediu, investitiile de capital, pastrarea locurilor de munca, pastrarea obiectului de activitatea sau alte investitii.
Am cerut Guvernului Romaniei sa anuleze acel articol al Hotararii de Guvern care prevedea privatizarea societatii prin metoda licitatiei cu strigare dintr-un motiv foarte clar: la modul in care se incinsesera spiritele din Romania, la modul in care prostiile debitate de inalti demnitari ai statului roman, de parlamentari sau de alte persoane interesate au luat amploare, era foarte clar ca acesta tranzactie era sub un mare semn de intrebare din parte investitorilor care s-ar fi fost prezentat in momentul in care s-ar fi tinut acesta licitatie.
Ce sa creda un investitor serios, care venea din strainatate, cand citea in presa romana ca parlamentari ai Romaniei spun ca si daca se face această privatizare o sa anulam noi contractul acela si indiferent de ce se intampla aratam noi ca o intoarcem la statul roman?
Era foarte clar ca riscul pe care si-l asumau si-l calculau in oferta pe care o depuneau si pretul tranzactiei se modifica semnificativ. Tocmai din acest motiv am cerut Guvernului sa suspendam, fiindca nu era vorba de nicio decizie economica rationala, era vorba despre care suntem prieteni cu sindicatele, cu comisiile, cu directorul de la Antibiotice, ca sa facem scandal sa nu ne privatizam prin licitatie cu strigare.
Este foarte clar ca ceea ce se va intampla la Antibiotice va fi o privatizare prin singura metoda transparenta care asigura respectarea principiului Tratatului Constitutional si a legislatiei europene in ceea ce priveste libera circulatie a capitalului, libera concurenta si neacordarea ajutoarelor de stat, respectiv licitatia cu strigare. Nu exista alta. Pastrarea obiectului de activitate un numar de ani, inseamna ajutor de stat, denaturarea pretului tranzactiei, scaderea pretului pe pachetul de actiuni datorita faptului ca obligi un agent economic, un investitor, ca indiferent de cum merge piata el sa-si pastreze obiectul de activitate un numar de ani, chiar daca el va merge pe paguba.
Am mai auzit si aberatii de genul „acesta societatea strategica care va bulversa aprovizionarea cu medicamente si va determina creşterea preturile medicamentelor in Romania.”
Vreau sa va spun ca Antibiotice Iasi are o cota de piata in Romania de 3%. Ca sa intelegeti exact ce bulverssare ar putea crea un investitor privat care de fapt eficientizeaza productia de la Antibiotice.
Cât despre cresterea de preturi, nu am mai auzit pana acum sa vina un privat si sa lucreze cu preturi mai mari decat statul. Ar fi o premiera.
O altă acuză adusă este că se vor face afaceri imobiliare. Sunt 40 de hectare de teren. Cei care au declarat ca acolo hectarul de teren este de 1000 de euro, au vorbit niste prostii mai mari decat ei. In Bucuresti, in centru, este 1000 de euro terenul fara constructii si cu conditiile de mediu indeplinite. Adica daca imi iau un imas cu teren de fotbal ca sa construiesc o casa, este 1000 euro pretul pe metrul patrat. În Iasi preturile sunt mult mai mici. Un teren acoperit de betoane, pardon, de hale industriale care trebuie scoase de acolo ca sa faci un cartier de blocuri, un teren infestat de o activitate economica desfasurata in timp are un pret mult mai scazut, fiindca necesarul de investitii pentru a aduce la un teren curat si al vinde la pretul pietii este mare.
Pentru privatizarea Antibiotice noi avem un pret de plecare de 136 mil de euro pentru aproximativ 53%. Insemna 2 RON pe actiune fata de 1,7 cat era cotatia la bursa. Deci nici vorba de o speculatie de genul vine unul si da un tun. Un tun dai cand iei mai ieftin, nu cand iei mai scump decat au luat cei de dinaintea ta pachete de actiuni la societate.
Toata povestea la Antibiotice a plecat de la un lucru clar. Domnul director Nani, şi asta a semnalat mass media, are un frate, care se ocupa de afaceri, intr-o mare firma privata care vinde medicamentele de la Antibiotice pe piata romanesca. Asta este afacerea. De aceea vrea domnul director Nani o privatizare pe Bursa. Fiindca privatizarea pe Bursa insemna ca scapam de investitorul care ia pachetul majoritar si care vine sa ne controleze activitatea. Pe bursa vindem 2% in luna asta, 3% in luna viitoare, 4% saptamana cealalta, 0,7 cealalta si o sa ne trezim cu cateva sute de mii de actionari care detin cate un pachet de actiuni. Cu un pachet mic de actiuni, 6-10%, ai controlul. Si atunci domnul director Nani s-a instalat imparat pe viata acolo, cu sprijinul domnului Movila deputat PLD de Iasi, cu spirjinul domnul Paveliu care vorbea alte prostii, cu spijinul celor din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor care investigheaza privatizari.
Astept si eu sa vad Comisia de privatizare cum investigheaza programele de sanatate, pentru ca sunt foarte curios cum se amesteca lucrurile in Romania.
Vreau sa va fie clar cum este cu vanzarea pe Bursa prin pachete succesive de actiuni cum isi dorea domnul director si cum îşi dorea domnul lider de sindicat care nu intelegea ca la Bursa nu poti pune nicio conditie, nici de pastrare a obiectului de activitate nici de altceva. Eu dupa ce tin licitatia cu strigare pot sa-i pun conditii pe care le accepta cel care si-a adjudecat pachetul pe vointa bilaterala pentru semnarea contractului. Si am explicat domnului lider de sindicat, dar nu avea aplecare spre ce ii spuneam eu, ci se spre ce ii spunea domnul director Nani: ca este bine sa vanda pe Bursa fiindca poate iau si ei cateva actiuni. Si eu ma gandeam ca isi doreau actiuni pana in 10% actiuni nu foarte scumpe si sa detina controlul asupra societatii chiar daca sunt actionari minoritari.
Am stopat acesta privatizare, pentru a se face corect, pentru a se face fara un scandal iscat exclusiv de faptul ca sindicatele sunt formate din votanti si votantii vor merge la sfarstitul lui mai sau inceputul lui iunie cand vor fi alegerile locale si probabil vor mai merge o data la parlamentare si colectarea voturilor este mai imporanta decat ratiunea pentru parlamentarii de Iasi.
Dupa scandalul facut de parlamentarii de Iasi, de Comisia de Sanatate, de alte mijloace media si alti actori, Comisia Europeană a transmis Romaniei oficial o adresa, prin care a spus: atenţie, Guvern Roman, o sa anchetam privatizarea Antibiotice daca nu se face printr-o metoda de licitaţie transparentă, daca se întrevăd ajutoare de stat, aşa cum se dorea prin punerea acelor condiţii de păstrare a obiectului de activitate. Cu alte cuvinte Comisia Europeană spune să nu cedăm presiunilor politice în an electoral si sa pastram decizia corecta pe care am luat-o.
În ceea ce priveste decizia Curtii de Apel Iasi, aceasta nu este opozabila AVAS. Curtea de Apel Iasi a judecat un proces intre sindicatul de la Antibiotice si Guvernul Romaniei. Dar nu cu Guvernul Romaniei s-au judecat ei, ci cu un act emis de Guvernul Romaniei, pe care l-au atacat pentru ca nu avea avizul CES, care este un aviz consultativ. Deci nu pot sa atace cei de la sindicate ce fac eu cu actiunile pe care le detin. Proprietatea este garantata de Constitutie. Dreptul de proprietate se manifesta inclusiv prin dispunerea cum doresti de proprietatea pe care o ai, iar actiunile sunt ale statului roman si Guvernul poate dispune de ele cum doreste: sa le pastreze sau sa le vanda si sa aleaga metoda prin care le vinde. De aceea sindicatul nu putea ataca metoda de privatizare sau dorinta de vanzare. Ei au atacat HG pentru ca lipsea avizul CES si prin acest lucru puteau intarzia privatizarea.”
{mosloadposition user10}