dupa reuniunea Comitetului de Management de astazi, reuniune axata pe evaluarea impactului potential al masurilor impuse de Federatia Rusa asupra produselor agricole din UE
În această dimineață, Comisia a organizat un foarte util prim schimb de opinii cu experți din statele membre cu privire la impactul potențial al restricțiilor anunțate de Federația Rusă săptămâna trecută în ceea ce privește importurile de produse agricole din UE.
Înțelegând preocupările agricultorilor din întreaga Europă, comisarul Dacian Cioloș a declarat: "Am două anunțuri de făcut astăzi. În primul rând, de la începutul săptămânii viitoare, voi prezenta următorul set de măsuri de stabilizare a pieței, care vizează un număr de produse perisabile din fructe și legume care sunt acum în mod clar în dificultate. Această acțiune va fi proporțională și eficientă din punct de vedere al costurilor.
În al doilea rând, această situație excepțională cu care ne confruntăm, ca urmare a interdicției Federației Ruse, necesită un acces mai rapid și mai bun la informații de piață, în fiecare sector. De aceea, începând de astăzi, vom activa un mecanism de monitorizare a pieței consolidat, la care să contribuie toate statele membre. Reuniunile Comitetului de Management vor avea loc săptămânal, pentru atâta timp cât este necesar.
Mesajul meu este din nou clar: sunt pregătit să propun măsuri la nivel european dacă și când sunt necesare. Producătorii din întreaga UE nu trebuie să se îngrijoreze. Monitorizăm fiecare sector și fiecare piață și, atunci când apar riscuri semnificative, voi acționa. Prin intermediul politicii agricole comune reformate, avem instrumentele bugetare și legale necesare unei acțiuni la nivel european împreună cu statele membre; încrederea în piață prin solidaritatea europeană este obiectivul nostru major."
Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală prezentat analiza sa inițială cu privire la modelele tradiționale de comerț, situația actuală a pieței în diferitele sectoare, potențialele piețe alternative de vânzare, și prin urmare impactul potențial al măsurilor, în termeni generali. Cu toate acestea, Comisia mai trebuie să primească încă cele mai recente informații pentru a putea evalua pe deplin situația pieței în majoritatea sectoarelor. Prin urmare, ea a invitat statele membre să furnizeze cele mai recente date detaliate de pe piață. Mai mult decât atât, în scopul urmăririi evoluției situației cât mai aproape posibil, Comisia a propus organizarea de reuniuni săptămânale cu statele membre, în lunile următoare, în scopul de a monitoriza și discuta situația din toate sectoarele care sunt afectate, în plus față de comunicarea permanentă în scris ce este în curs de desfășurare.
Comisia a prezentat astăzi o analiză preliminară a principalelor sectoare care fac obiectul măsurilor luate de Federația Rusă – fructe, legume, produse lactate și din carne. Statele membre au prezentat, de asemenea, date specifice și au comentat cu privire la sectoarele cele mai susceptibile de a fi cel mai grav afectate.
La reuniune s-a căzut de acord că situația cea mai urgentă se referă la anumite produse legumicole perisabile ce sunt afectate de restricțiile impuse, în cazul cărora sezonul a început deja și o piață-cheie de export a dispărut dintr-o dată fără să existe perspective imediate în ce privește unele alternative evidente. Pe baza noilor informații primite astăzi de la statele membre, Comisia a confirmat că va propune noi măsuri adecvate, la începutul săptămânii viitoare. Măsuri suplimentare având ca obiect produsele de origine animală sunt luate în considerare. Astfel de măsuri vor fi prezentate în cadrul competenței flexibilității suplimentare1, mandatată Comisiei în cadrul reformei PAC de anul trecut, în același mod în care au fost anunțate măsurile de sprijinire a sectorului de piersici și nectarine, la 11 august: //europa.eu/rapid/ press-release_IP-14-920_en.htm. Evaluarea altor sectoare de către noi este în curs de desfășurare și vom propune măsuri suplimentare, și pentru alte produse, în funcție de cum evoluează situația.
Comisia și-a anunțat intenția de a finaliza o analiză completă a impactului potențial al sancțiunilor ruse asupra sectoarelor în cauză din UE – împreună cu o evaluare a potențialelor răspunsuri de politică în domeniu – cât mai curând posibil. Aceasta va fi prezentată statelor membre și Parlamentului European în scopul de a facilita, pe mai departe, discuțiile politice cu privire la acest subiect.
Context:
Aceasta a fost o reuniune orizontală a Comitetului de Management al piețelor agricole, la care statele membre au trimis experți din cadrul propriilor Ministere ale Agriculturii.
La sfârșitul reuniunii, Președinția italiană a confirmat că se va organiza o reuniune a miniștrilor Agriculturii în data de 5 septembrie, pentru a discuta acest subiect.
1 În conformitate cu articolul 219 din Regulamentul de piață 1308/2013, Comisia are competența de a introduce măsurile de urgență necesare pentru a aborda perturbările pieței.
Pagini utile:
Imagini video și fotografii de la reuniune sunt disponibile pe pagina Europe By Satellite, începând cu orele 11.30, la link-ul: //ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I091924.