2014
Ziua mondială a asistenței umanitare comemorează victimele atacului comis în 2003 asupra sediului Organizației Națiunilor Unite din Bagdad. În acest atac și-au pierdut viața 22 de persoane, printre care și Reprezentantul special al ONU în Irak, Sergio Vieira de Mello.
Dna Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză, se află în Irak, unde Comisia Europeană furnizează asistență vitală sutelor de mii de civili blocați în mijlocul luptelor. Dna comisar a făcut următoarea declarație:
„Ziua mondială a asistenței umanitare ne oferă prilejul de a ne exprima recunoștința față de persoanele care își riscă viața în fiecare zi pentru a veni în ajutorul victimelor războaielor și ale dezastrelor din lumea întreagă și reprezintă o ocazie de a scoate în evidență provocările umanitare cu care ne confruntăm.
Aceste provocări sunt mult prea evidente aici, în Irak. Sute de mii de oameni au nevoie cu disperare de ajutor. Însă intensificarea conflictului face ca accesul la aceștia să fie tot mai dificil. Pentru persoanele care lucrează în domeniul umanitar, contextul în care își desfășoară activitatea s-a schimbat radical – aici și în orice altă parte a lumii.
Numărul tot mai mare de conflicte și caracterul evolutiv al acestora au drept consecință faptul că lumea noastră este mai fragilă ca niciodată. În Orientul Mijlociu asistăm la un nivel de violență îngrozitor, fără să se întrevadă încetarea suferințelor populației civile nevinovate. Pe continentul african, din Mali, în vest, până în Somalia, în est, trecând prin Nigeria de Nord, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud, milioane de civili sunt prinși în spirala unui lanț de conflicte alimentate parțial de ură etnică și religioasă. A oferi ajutor și asistență copiilor, femeilor și bătrânilor vulnerabili devine din ce în ce mai dificil.
Și aceste provocări fac mai periculoasă desfășurarea activității persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar. Din 2003 până în prezent, numărul de atacuri comise împotriva acestora a crescut de patru ori. În medie, anul trecut și-au pierdut viața douăsprezece persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar și mai mult de zece au fost răpite în fiecare lună. În fiecare săptămână, trei persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar au fost victimele unor atacuri și au fost rănite.
Dat fiind efectul combinat al schimbărilor climatice, al creșterii demografice rapide înregistrate în locuri cum ar fi regiunea Sahel și al creșterii extremismului, ne vom confrunta inevitabil cu mai multe conflicte, cu foamete extinsă și cu un număr mai mare de persoane forțate să își abandoneze casele și mijloacele de trai.
Trăim într-o lume extrem de fragilă și din acest motiv trebuie să ne concentrăm mai mult asupra provocărilor cu care ne confruntăm: le datorăm acest lucru victimelor războaielor și dezastrelor și, de asemenea, femeilor și bărbaților curajoși care își pun viața în pericol pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință.”
Pagini Utile
-
MEMO/14/500: Ziua mondială a asistenței umanitare 2014: tot mai multe violențe comise împotriva persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar:
-
Pagina de internet a Direcției Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) din cadrul Comisiei Europene: //ec.europa.eu/echo/index_en.htm
-
Pagina de internet a dnei Kristalina Georgieva, comisar european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză: //ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm