Campania de împădurire „România prinde rădăcini” iniţiată de Realitatea TV a continuat vineri, 1 Mai 2009 în judeţul Alba. Peste 1500 de voluntari au plantat 20.000 de puieţi de salcâm, pin, molid şi larice pe o suprafaţa de 6,7 hectare în comuna Ighiu, în timp ce aproximativ 800 de oameni au ajutat la împădurirea cu 5000 puieţi de brad a unui hectar din satul Mătiseşti, comuna Horea.
Alături de cei peste 2000 de voluntari, au ales să dea un semnal verde şi Nicolae Furdui Iancu, Silviu Prigoană, Primarul din Alba, Mircea Hava, Preşedintele şi Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Parlamentarii de Alba şi o parte din parlamentarii de Maramureş. Ocolul Silvic Privat Horea-Apuseni a pus la dispoziţie puieţi tuturor celor care au răspuns pozitiv demersului iniţiat de Realitatea TV în satul Mătiseşti, comuna Horea, iar Romsilva a oferit cei 20.000 de puieţi plantaţi la Ighiu.
Postul de televiziune a folosit Ziua Muncii pentru a continua una dintre cele mai importante campanii de salvare a viitorului României, pentru a asigura un mediu curat şi sănătos generaţiilor viitoare. Realitatea TV a pornit lupta cu toate fărădelegile făcute pădurii în ultimii 20 de ani, când defrişările ilegale au stat la baza multor averi, când lemnul românesc a plecat spre alte ţări, când schimbarea regimului de proprietate a creat premisele pentru furtul pădurii şi al lemnului. Astfel, în acest context, postul de televiziune a folosit Ziua Muncii pentru a demonstra încă o dată că volunatriatul în România a fost redescoperit odată cu programul „România prinde rădăcini”.
Campania „România prinde rădăcini” din judeţul Alba este o iniţiativă a televiziunii de ştiri, desfăşurată în parteneriat cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Alba şi Consiliul Local Ighiu.
„România prinde rădăcini” face parte din campania „Cod Verde”, un program de responzabilizare socială al Grupului Realitatea-Caţavencu care vizează implicarea activă în problemele de mediu şi care se derulează începând cu luna octombrie a anului trecut.
Acţiunea ecologistă a avut prima etapă în toamna anului 2008. Cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieţi pe suprafeţe însumând peste 15 hectare din judeţele Suceava, Neamţ, Bacău. Acele destinaţii au fost alese pentru că au fost locul de producere al unor inundaţii devastatoare în vara lui 2008, cauzate în mare parte şi de lipsa pădurilor. După acţiunea de la Sudiţi – Ialomiţa (pădure calamitată), campania „România prinde rădăcini” a continuat în această primăvară cu plantări de arbori la Dăbuleni – Dolj (zonă de deşertificare) la Iaşi şi la Comăneşti, judeţul Bacău. Recordul de voluntari s-a înregistrat la Iaşi, unde 6.500 de oameni s-au alăturat campaniei „România prinde rădăcini”.
Campania ecologistă se va întinde pe o durată de 5 ani, cu plantări succesive primăvara şi toamna, iar Realitatea TV va transmite în direct aceste mari acţiuni de voluntariat în sprijinul pădurii şi al unui viitor mai curat pentru generaţiile viitoare.
IAA România şi Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „România prinde rădăcini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.
{mosloadposition user10}