cruzimea impotriva animalelor
In aceasta perioada a anului, cand iarna se apropie, cererea pentru imbracaminte de iarna este in crestere. In apropierea Zilei Mondiale a Animalelor, pe 04 octombrie, VIER PFOTEN sfatuieste consumatorii sa evite imbracamintea care este facuta din materiale provenite de la animale crescute in ferme.
In fiecare an, peste tot in Europa, aproximativ 30 milioane de nurci si vulpi sunt crescute si ucise cu brutalitate pentru obtinerea blanii naturale, folosita pentru imbracaminte. "Suntem total impotriva uciderii animalelor pentru blana", spune Johanna Stadler, CPO VIER PFOTEN. "In aceasta toamna, consumatorii ar trebui sa fie foarte atenti la articolele de imbracaminte care „ascund” blana naturala.
De multe ori, consumatorii nu recunosc culorile vii si aranjamentele pufoase ale unor haine destul de ieftine, comercializate in magazine unde nu te-ai astepta sa gasesti blana naturala. In cazul in care nu sunteti sigur daca produsul este din blana naturala sau artificiala, verificati daca la baza este piele sau stofa. Daca este piele, blana este naturala". Un alt test este mirosul – tineti o bricheta aprinsa aproape de blana si, daca simtiti miros de plastic, este blana artificiala, iar in cazul in care miroase a par ars, blana este naturala.
De asemenea, consumatorii pot fi indusi in eroare atunci cand vine vorba de produse facute din puf. Clientii nu au nicio modalitate de a sti daca penele provin de la pasari moarte sau daca acestea au fost deplumate cu cruzime, in timp ce erau inca in viata. Deplumarea pasarilor vii este ilegala in intreaga Europa, dar procesul continua, in special in tarile din Europa de Est. Gastele sunt supuse procesului dureros de smulgere a penelor de pana la patru ori pe an; puful ajunge in plapumi si jachete. Nu exista nici o modalitate de a sti ce tip de pene contin aceste produse. Prin urmare, VIER PFOTEN cere controale stricte ale tuturor producatorilor de pene, pentru a se asigura ca jumulirea nu se face cu pasarile vii.
„Optiunile consumatorilor sunt extrem de importante in influentarea produselor ce ajung pe piata. Prin urmare, este responsabilitatea fiecarui consumator de a se asigura ca animalele nu sufera pentru niste accesorii sau obiecte de imbracaminte” , spune Johanna Stadler-Wolffersgrün, CPO de VIER PFOTEN.
Realizari VIER PFOTEN Romania in 2010:
· Inceperea proiectului Stray Animal Care in capitala, in parteneriat cu Primaria generala a Municipiului Bucuresti. Proiectul isi propune sa rezolve problema cainilor fara stapan de pe strazile orasului. Personalul medical veterinar specializat al fundatiei VIER PFOTEN sterilizeaza zilnic peste 70 de caini. Importanta proiectului Stray Animal care este una de netagaduit, iar mesajul
· acestui proiect este acela ca sterilizarea animalelor fara stapan este singura solutie viabila pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan din Bucuresti, dar si din tara.
· Programul educational “Copiii Invata sa Protejeze Animalele” a fost implementat in multe orase mari din tara (Bucuresti, Cluj, Sibiu) dar si in zonele rurale. In total, peste 8500 de copii din Romania au beneficiat de acest proiect educational. Proiectul are si un caracter international, intrucat va fi aplicat in curand si in alte tari, manualul destinat acestui scop fiind déjà tradus si in alte limbi. Implementarea acestui proiect a fost posibila si datorita contributiei practice adusa de divizia Caini pentru Oameni a fundatie VIER PFOTEN.
· Proiectul Caini pentru Oameni a inceput colaborarea cu Politia Romana invederea cautarii persoanelor disparute, prin divizia de Cautare si Salvare. Caini pentru oameni a participat la doua interventii de Salvare si cautare alaturi de ISU Bucuresti dar si la Ziua Internationala Search and Rescue de la Cluj, alaturi de ARCS. Echipa Caini pentru Oameni a fost invitata si pentru a consilia si a participa la antrenamentele cainilor IGSU. In acelasi timp, echipa Caini pentru oamni a continuat terapia asistata de caini cu 15 copii cu dizabilitati (autism, sindrom Down) din doua centre din Bucuresti.