Astăzi, de Ziua Internațională a Sushi-ului, platforma de comenzi și livrări rapide foodpanda îți recomandă să încerci poate cel mai cunoscut preparat cu specific japonez, îndrăzneț și versatil, care a reușit să cucerească preferințele gurmanzilor din întreaga lume, depășind cu mult granițele originii sale.
Printre cele mai cunoscute tipuri de sushi se numără: nigiri, o bucată de pește servită deasupra orezului, uramaki, pește învelit mai întâi în alge și la exterior în orez, maki, pește învelit în orez și la exterior alge denumite nori, temaki, sushi rulat manual în formă de con sau sashimi, pește care este servit singur fără orez sau alge. În prezent, sushi-ul este pregătit într-o varietate foarte mare de forme care acoperă cele mai pretențioase gusturi culinare.
Dacă nu te poți hotărî asupra unui singur fel și vrei o varietate mai mare de ingrediente poți alege din meniul restaurantului Zen Sushi – Sarroglia din București, Maki menu care cuprinde ton maki, somon maki, avocado maki, castravete maki și california maki (rolă cu avocado, castravete, dovleac, omletă și ciuperci). O alternativă este Sushi master 9 gusturi din meniul restaurantului Sushi Master din Iași care te îmbie cu calamar roll, california cu crabi, nagoya, suzuki hot, double chicken paradise roll, double creveți California și mango.
Noile tipuri de sushi includ și variantele vegetariene, la fel de gustoase, precum Asparagus Hosomaki – rolă cu sparanghel, Avocado Hosomaki – rolă cu avocado, Cucumber Hosomaki – rolă cu castravete sau Campio Hosomaki – rolă cu dovlecel dulce japonez, toate în meniul restaurantului Nori sushi din București.
Pentru un gust puternic condimentat, specific bucătăriei japoneze, poți încerca Nigiri Unagi – anghilă de apă dulce cu sos de soia, wasabi și ghimbir pregătită de restaurantul Nobil Sushi din Cluj-Napoca.
O altă variantă vegetariană este Kinoko shiitake roll preparată cu ciuperci shiitake, semințe de susan și sos teriyaki de către restaurantul RAKU Sushi din Timișoara.
Dacă nu vrei să încerci o variantă de sushi tradițional cu pește, atunci poți opta pentru Chicken Tempura Roll, cu orez, alge nori, cremă de brânză, piept de pui pane, castraveți și roșii, din meniul restaurantului Sushi Han din Ploiești.
Chef Special Roll este varianta perfectă atunci când vrei să încerci un gust fresh, fiind preparat cu avocado, crab și somon proaspăt de către restaurantul Sushico by Pizzico din Constanța.
O variantă rafinată, ce amintește de savoarea bucătăriei franțuzești este Duck foie gras roll, rolă cu rață tempura, sparanghel, anghilă, foie gras și sos teriyaki din meniul restaurantului Nori sushi din București.
Și nu puteam încheia lista noastră de recomandări fără o porție de Sashimi asortat ce cuprinde ton albastru, somon, sea-bass, coadă galbenă, burtă de ton, sos de muștar japonez, sos de coriandru, caviar, icre bottarga, arici de mare, ardei iute, ceapă verde, tougarashi și fulgi de argint, pe care o poți comanda de la restaurantul Yoshi din București.
Rețeta originală a sushi, modificată semnificativ de-a lungul anilor, nu provine din Japonia așa cum s-a crezut inițial, ci din zona Asiei de Sud-Est. Aceasta făcea referire la un tip de pește învelit complet în orez pentru a fi conservat și diferă foarte mult de ceea ce cunoaștem astăzi. De fapt, rețeta actuală de sushi a fost dezvoltată la începutul secolului al XIX-lea și este legată de numele lui Hanaya Yohei care a așezat o bucată de pește proaspăt deasupra unei grămezi de orez condimentat, stil denumit nigiri sushi. Ulterior, acest tip a devenit foarte popular în Japonia, fiind un produs considerat fast-food și vândut la tarabele stradale. După cel de-al doilea Război Mondial, sushi începe să fie preparat în restaurante, renunțându-se la statutul de preparat fast-food, fapt pentru care devine rapid o experiență culinară adoptată rapid de culturile occidentale care încep să-și pună amprenta în prepararea lui.