Cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice, Asociația Environ lansează expoziția de fotografie ,,DEEESTUL!” care va avea loc în perioada 14 – 31 octombrie 2020, în Piațeta Teatrului Odeon din București, putând totodată să fie vizitată și online pe www.environ.ro/deeestul.
În cadrul evenimentului vor fi expuse 10 fotografii care reprezintă o exprimare vizuală metaforică a impactului pe care comportamentul iresponsabil de aruncare necontrolată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) îl are asupra mediului înconjurător.
Proiectul de artă fotografică realizat de Asociația Environ își propune astfel să transmită un semnal de alarmă cu privire la necesitatea regândirii unui sistem de valori și reconsiderarea modului de consum pentru a evita stricăciunile ireversibile asupra planetei, pierderea frumuseților naturale și deteriorarea stării de sănătate a populației.
,,Campania DEEESTUL! Aceasta nu este o reclamă!, este mai mult decât o campanie clasică de conștientizare, este mai degrabă o invitație la asumarea responsabilității individuale pe care fiecare dintre noi o are în raport cu mediul înconjurător. Fiecare din cele 10 fotografii transmite câte un un mesaj clar: este timpul să nu mai fim indiferenți, să nu mai așteptăm ca altcineva să facă curat în locul nostru, să ne implicăm și să respectăm Planeta ca o casă ce ne este. În ultimă instanță, este un manifest pentru un mediu mai puțin poluat”, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.
Fotografiile care surprind strigătul de ajutor al planetei sufocată de deșeuri electrice, o au în rol principal pe Ana Maria Bucura, actriță și model internațional.
,,Așa cum avem grijă de noi și de cei pe care îi iubim, ar trebui să avem grijă și de natură. Se spune că o floare îngrijită, cu care se comunică, căreia i se acordă atenție, crește, se dezvoltă armonios. Cred că dacă ne-am comporta mai atent, cu mai multă generozitate cu Planeta, ne-ar răspunde mai frumos decât a început să o facă în ultimii ani”, a declarat Ana Maria Bucura.
România se află la coada clasamentelor europene în privința ratelor de colectare și reciclare realizate. Românii se despart cu greutate de aparatura electronică, chiar dacă este defectă sau nefolosită.
Un obicei care își are rădăcinile în vremurile în care accesul nu era la îndemâna oricui, iar oferta limitată.
Acum însă, ceva trebuie să se schimbe. Ceva în modul în care gândim, cumpărăm, consumăm și aruncăm. Orice, de la mâncare și băutură, la haine, jucării sau aparate electronice.
Reînnoirea accelerată a bunurilor de folosință îndelungată în parte determinată de obsolescența programată a producătorilor, în parte de nevoia de a fi mereu în trend, contribuie în mod semnificativ la exploatarea resurselor nonregenerabile ale planetei.
Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. În 2019, s-au generat 53 milioane tone de deșeuri electrice, iar până în 2030 se estimează că se va ajunge la 74.7 milioane de tone, adică echivalentul a 7.390 de Turnuri Eiffel. Doar 17% din deșeurile generate în 2019 au fost colectate și reciclate corespunzător.
DEEESTUL! ACEASTA NU ESTE O RECLAMĂ! Aceasta este o campanie de conștientizare privind importanța reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) organizată de Asociația Environ.
Manechin – Ana Maria Bucura
Fotograf – The Storyalist
Fotografiile au fost realizate cu sprijinul Rematholding în punctele de lucru Berceni și Chitila și în zona lacului Nuntași (județul Constanța) în septembrie 2020.