Documentarul Netflix Bad Vegan: faimă, fraudă și fugari urmărește căderea în dizgrație a unui celebru bucătar Sarma Melngailis, supranumită și ”prințesa raw-veganismului”. În încercarea de a-și reveni după o despărțire, Melngailis a adoptat un câine și astfel a ajuns să îl cunoască pe Shane Fox, care pretinde că ar putea să îi facă nemuritori și pe Sarma și pe animalul său de companie.
Iar ceea ce urmează este o înșiruire de decizii greșite care culminează cu arestarea și condamnarea la închisoare a celor doi. Toată această poveste are, însă, legătură cu educația financiară și cu modul în care reacționăm atunci când cei din jurul nostru au dificultăți legate de bani.
Tocmai de aceea, de Ziua Educației Financiare – 11 Aprilie, ne propunem să tragem un semnal de alarmă în legătură cu abuzurile care au legătură cu banii.
Abuzul financiar este rareori subiect de discuție, iar Bad Vegan arată cum, în cele mai multe situații, victimele acestui tip de abuz sunt neînțelese de cei din jur. Da, Melngailis este vinovată pentru că și-a fraudat investitorii și angajații, dar serialul arată și la ce abuz emoțional a fost supusă de către Fox (numele real: Anthony Strangis).
Bad Vegan este o poveste care ne învață și că ar trebui să ne uităm cu mai multă atenție la persoanele apropiate și să ne dăm seama dacă acestea se află într-o relație abuzivă din punct de vedere financiar.
“Abuzul financiar nu are legătură cu violența fizică”, spune George Grumbar, Head of Customer Affairs la Revolut. “Este ca și cum ai aluneca în vizuina unui iepure — ceea ce începe ca o relație grozavă se termină într-o spirală a izolării și a manipulării”.
Potrivit lui Grumbar, victimele abuzului financiar sunt deseori împiedicate de către abuzator să îl părăsească tocmai pentru că au fost private de resursele lor financiare. “Cei care abuzează ar putea contracta un credit fără ca victima să știe sau să își dea acordul, folosind banii dintr-un cont comun, sau să o forțeze pe victimă să se împrumute de la prieteni și familie, luându-i toți banii”.
Nu este doar o problemă a femeilor
În 2017, un studiu arăta că aproape 70% dintre femeile din generația milenialilor au trăit o formă de abuz financiar din partea unuia dintre parteneri. Dar nu este doar o problemă a femeilor. Același studiu susține și că aproape 50% dintre bărbați se declară, la rândul lor, victimele unor abuzuri financiare.
Cum ne putem da seama dacă cineva din cercul de prieteni este victima unui abuz financiar?
- Comportamentele de consum al persoanei se schimbă dramatic. Dacă, de obicei, sunt persoane precaute cu banii și brusc încep să facă achiziții scumpe sau să se împrumute pentru a cumpăra diverse obiecte costisitoare, acest comportament ar putea fi semnul unei relații în care partenerul o/îl forțează să facă astfel de gesturi;
- Pare că nu știe ce se întâmplă cu banii de salariu și spune că îi dă lună de lună banii încasați partenerului/ partenerei;
- Îi este greu să plătească pentru cheltuieli de bază, iar atunci când încerci să afli cauza, se ferește să discute despre asta;
- Sunt copleșite de remușcări de fiecare dată când cheltuiesc bani;
- Nu au explicații pentru anumite împrumuturi pe care trebuie să le restituie sau nu își dau seama de unde provin anumite facturi;
- Se împrumută frecvent de bani, deși nu pare ca aceasta să le îmbunătățească în vreun fel situația;
- Nu au acces la propriile conturi, la cardurile bancare sau la alte forme de a gestiona veniturile;
- În trecut, au fost victimele altor forme de abuzuri – emoționale sau fizice.
Cum îi putem ajuta pe cei abuzați financiar
Este mare tentația de a cataloga astfel de decizii iraționale legate de bani despre ”copilării” și să ne îndepărtăm de prieteni atunci când refuză să ne urmeze sfaturile. Procedând astfel, abuzatorul capătă și mai multă putere asupra victimei care se izolează și mai mult.
Rămase fără prieteni, fără ”rețeaua de sprijin”, victimele se vor simți într-o situație fără ieșire și vor continua să accepte comportamentul abuziv. În cazul Melngailis, Strangis a pus-o la încercare printr-o serie de “teste de rezistență cosmică” care presupuneau să îi transfere acestuia sute de mii de dolari pentru că doar așa i-ar fi putut dovedi partenerului că ”este demnă să îi fie alături pentru vecie”.
Pentru a-ți ajuta o prietenă sau un prieten să iasă dintr-o relație abuzivă din punct de vedere financiar, un plan de salvare este necesar:
- Transferă-i bani într-un cont nou la care să aibă acces doar victima. Astfel va putea strânge bani ca să poată fugi de agresor;
- Pregătește un bagaj de rezervă cu toate cele necesare pentru a se întreține o perioadă, așa încât să poată părăsi relația fără a-și alerta agresorul;
- Sfătuiește victima să își strângă toate documentele personale (pașaport, CI, alte acte) și să le țină într-un loc unde agresorul nu ar putea avea acces;
- Imediat ce victima reușește să fugă de agresor, asigurați-vă că și-a închis toate conturile și a blocat toate cardurile la care partenerul ar fi putut avea acces și ia legătura cu poliția cât mai repede.
Un client poate să evite accesul neautorizat la contul său prin mai multe modalități. În primul rând, dacă cineva îți cere detaliile complete ale cardului pentru a face o tranzacție online în numele tău, poți folosi cardurile virtuale de unică folosință.
Odată utilizate, acestea se distrug și nu mai pot fi folosite pentru o altă tranzacție. În al doilea rând, poți bloca accesul la servicii de tipul jocuri de noroc, loterii, cazinouri online, pariuri etc., cu funcționalitatea Gambling Block. După utilizarea funcționalității de blocare, timp de 48 de ore, accesul la aceste categorii rămâne blocat și nu se poate reveni la starea inițială.
Și, nu în ultimul rând, Revolut îi oferă control imediat unui utilizator asupra cardului său. De exemplu, se pot dezactiva tranzacțiile online, plățile swipe, retragerea de numerar de la ATM, iar din aplicație se poate bloca sau chiar anula cardul.