Un eveniment pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale.
Organizată sub egida Institutului Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, discuția moderată de jurnalista Mirela Nagâț (TVR) îi va aduce la aceeași masă pe Adrian Mihalache (colaborator al revistei Lettre Internationale) și pe George Onofrei (redactor-șef al săptămânalului Suplimentul de cultură). La eveniment vor fi prezenți și Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, alături de Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.
Evenimentul din data de 15 ianuarie reprezintă un dialog necesar care își propune să reviziteze dezbaterile privitoare la specificul presei culturale tipărite și să analizeze rolul acestor publicații în contextul mutațiilor semnificative survenite în noua paradigmă culturală, puternic tehnologizată. În egală măsură, dezbaterea urmărește să evidențieze schimbările puternice survenite în procesul receptării produselor culturale jurnalistice, la capătul a doi ani de pandemie. Ce impact au noile practici de lectură, precum lectura socială, asupra destinului presei culturale tipărite și cum pot continua aceste publicații să rămână spații de dezbatere actuale, contribuind la influențarea mediului artistic – acestea sunt doar o parte dintre liniile principale ale dezbaterii organizate de Centrul Național al Cărții din cadrul ICR.
Înființată în 1992, ediția română a cunoscutei reviste Lettre Internationale, iniţiată în 1984 la Paris, face parte dintr-o rețea europeană prestigioasă. Sumarul fiecărui număr cuprinde articole semnate de personalități reputate dintr-o sferă amplă de domenii, de la literatură și arte vizuale la economie și politică internațională.
Cel mai recent număr al revistei, în care semnează texte nume importante ale scenei culturale românești și internaționale (istoricul Adrian Cioroianu, criticul de teatru George Banu, jurnalistul economic și universitarul Mircea Coșea, scriitorii Radu Aldulescu, Carmen Firan sau traducătorul Victor Ivanovici), a apărut în decembrie 2022. Un număr dublu, bine ancorat în actualitatea culturală și socio-politică națională și internațională, cu un accent special pe schimbările care au survenit pe mapamond după data de 24 februarie 2022.
Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.