Sarmiza Cretzianu
Editura Corint
Vremea trece, oamenii se duc si, pentru catva timp, totul ramane in memoria urmasilor dar, incet-incet si ei dispar. Vremurile se schimba, iar modificarile duc la schimbari permanente in viata tuturor. Consemnarile, memoriile, povestile dainuie insa peste veacuri si ele raman sa ofere o fereastra spre trecut, spre vietile oamenilor dintr-o anumita perioada, spre povestile de iubire, spre problemele economice, spre viata politica. Sarmiza Cretzianu a constientizat faptul ca, fara marturii scrise, lumea nu va putea cunoaste detalii despre trecut, asa ca a publicat doua volume, primul, cel prezentat de Editura Corint in colectia Istorie cu blazon, fiind cel in care autoarea a strans povesti cu oameni de pe Valea Motrului.
Cartea, foarte bine primita de critici, ramane marturie a unor vremuri, obiceiuri, oameni. „Inca mai exista urmasi ai familiilor descrise de Sarmiza Cretzianu. Ea a fost prima care a inteles pericolul disparitiei acestei mici «elite nobiliare» locale si a căutat sa salveze, in aceasta carte-document, o parte din vechiul suflet oltenesc — marturii ale unor vremuri tulburi, de zavera, cand turcii faceau legea, profitand de slabiciunile ultimilor domni fanarioti. Sunt anii de glorie ai lui Tudor Vladimirescu, apoi de treptata modernizare a societatii, la care nici boierimea de pe Valea Motrului nu putea sa ramana nepasatoare. Sa nu uitam că acesti boiernasi, cu tot «exotismul» lor, au fost cei care, prin actiunile lor si ale urmasilor, au contribuit la modernizarea statului roman.” Alin Saidac
Povestile incluse in volum sunt scurte, atractive si se citesc usor. Unele devin nu doar documente, marturii ale unei perioade apuse, ci si lectii de viata: despre femeia frumoasa, boagata, care a crezut ca frumusetea va dainui intotdeauna, dar careia nici bogatia nu i-a fost suficienta pentru a avea o viata fericita – ca sa dau un singur exemplu.
Povesti cuceritoare, oameni interesanti, o perioada nu atat de indepartata (temporal vorbind), dar care pare extrem de „veche” comparand stilurile de viata si chiar obiceiurile, un volum interesant, deopotriva cu valoare istorica, dar si literara.
{mosloadposition user9}