În săptămâna dinaintea Paștelui, Observatorul Antenei 1 „Împarte speranța” într-o campanie de suflet, care vorbește despre preoţii cu har, ce reuşesc să aducă lumina şi bucuria în sufletele unor semeni fără prea multe așteptări de la viață. Echipa Observator îşi propune difuzarea unei serii de materiale despre aceşti părinţi spirituali care au luat, din proprie iniţiativă, în grijă sute de copii, bătrâni și persoane cu afecţiuni. Ionela Lucan și Alecsandra Costin, reporteri speciali Observator, au adunat poveștile unor preoți tineri, răspăndiți în diverse colțuri ale țării, care au făcut carieră din a-i ajuta pe alții.
Părintele Daniel Necula, cu parohia la Berca, în Buzău, pare un preot multitasking. Împărţit între centrul unde îngrijeşte 19 copii abandonaţi de părinţi sau pe care părinţii nu au mai putut să-i educe, centrul unde alină boala a sută de bătrâni şi fabrica de murături, părintele găseşte timp şi pentru rugăciune. Biserica e casa lui de mai bine de 20 de ani. În fiecare dimineaţă, se roagă minute în şir şi are grijă ca flacăra candelei, de lângă una dintre incoane, să rămână aprinsă.
“Cerşetorul copiilor” – aşa îşi zice un tânăr preot din Prahova, care a adunat zeci de copii săraci dintr-un cartier cu nume predestinat, Mărunţiş. Manuel Radu are 40 de ani şi de mai bine de 15 îi ajută pe cei mici. Prima dată, le dădea o masă caldă o dată pe săptămână, apoi uşor-uşor, a creat Aşezământul Bucuria Ajutorului şi i-a luat în grijă permanent. Le-a făcut loc de joacă, au mese tot timpul zilei, cei mici vin în două schimburi, locul funcţionează practic ca un centru de zi.
Doi fraţi din Teleorman, preoţi cu parohii în satele Negrenii de Sus şi Lada, au ridicat, lângă biserici, cantine sociale. Cei doi părinţi au grijă de aproape 200 de suflete, copii şi bătrâni fără ajutor. Banii îi strâng din donaţii şi au organizat centre pentru colectarea alimentelor în Bucureşti. Unul are 37 de ani, celălalt, 33. Ultimul este şi profesor şi face şi lecţii de gramatică pentru cei mici.
Povestea părintelui din Valea Plopului este deja cunoscută. Nicolae Tănase are grijă de 300 de copii, însă de curând, adică fix luna asta, una dinre clădirile aşezământului s-a făcut scrum şi, desigur, oamenii au nevoie de ajutor.
Părintele Vasile Crişan a reuşit, într-un timp record, să ridice o mănăstire aparte, un azil de bătrâni şi un centru pentru copii orfani, peste 300, la Dumbrava, în judeţul Alba. La ridicarea aşezământului au contribuit şi Puiu Iordănescu şi fobalişti din echipa de aur a României. Părintele Vasile Crişna este fix părintele care a urcat, în zăpadă, muntele, ca să le facă celor căzuţi în Apuseni, pilotul Adrian Iovan şi tânăra studentă Aura Ion, prima slujbă de pomenire.
În Săptămâna Mare Observatorul le va spune povestea, dar mai mult decât atât, va împărți speranța și, alături de telespectatori, va încerca să îi ajute pe cei care, la rândul lor, îi ajută pe cei nefericiți în fiecare zi.