Mişcarea „Rugul aprins” face subiectul primei ediţii din noua serie a emisiunii realizate de Lucia Hossu Longin, difuzată pe 22 aprilie, la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.
„O serie tulburătoare prin dramatismul ei, reunind destinele unor preoţi, călugări şi episcopi care au schimbat reverenda în zeghe şi au suportat neînfricaţi cele mai grele suplicii în numele fidelităţii lor. Suferinţa şi moartea au fost numite de ei pelerinaj pe calea fericirilor. Ei înşişi s-au purtat ca nişte oameni cereşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin noua serie Memorialul durerii, care va putea fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, începând din 22 aprilie, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.
Primul episod, intitulat Rugul ardea, dar nu se mistuia (Rugul aprins), evocă mişcarea „Rugul Aprins”, considerată de autorităţi a fi o conspiraţie anticomunistă. Iniţiată şi organizată de Părintele Daniil Sandu Tudor, „Sfântul de la Rarău” mişcarea a atras un număr însemnat de studenţi, de prelaţi ai Bisericii Ortodoxe şi de intelectuali, care au suferit din această cauză ani grei de temniţă, acuzaţi de activitate cu caracter legionar şi de „uneltire contra ordinii sociale”. Rugul Aprins era considerată „o mişcare cu caracter legionar în care au fost racolaţi o multime de tineri pentru a fi educaţi în spirit mistic-naţionalist, cu manifestări de ostilitate faţă de statul comunist”.
În anul 1958, activitatea grupului a fost desfiinţată, aproape toţi membrii săi fiind arestaţi şi condamnaţi. Ce sentinţe li s-au dat şi câţi dintre ei au reuşit să se bucure de eliberarea din anul 1964, prin decretul 411, aflăm în primul episod din seria Memorialul durerii, sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.
Realizator Lucia Hossu Longin