Teodora Gheorghiu, soprana română pe care Jose Carreras a premiat-o personal în 2002, la Pamplona, şi care în ultimii patru ani a fost solistă a Operei de Stat din Viena, concertează vineri, 26 noiembrie, la Sala Radio. În concertul programat pentru ora 19.00, solista va interpreta unele dintre cele mai celebre arii de operă printre care aria Deh vieni… din opera Nunta lui Figaro de Mozart, Aria Sul fil… din opera Falstaff de Verdi, aria Una voce din opera Bărbierul din Sevilla de Rossini.
În partea a doua, Orchestra Naţională Radio va interpreta Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36 de P. I. Ceaikovski, sub bagheta dirijorului Adrian Prabava.
Concertul susţinut la Sala Radio este unul dintre puţinele concert eveniment pe care Teodora Gheorghiu le are programate anul acesta, soprana concentrându-se mai mult pe înregistrări. În perioada următoare, solista va realiza un disc dedicat celebrei cântăreţe italiene Anna de Amicis, pentru care Mozart a scris rolul Giunia in opera Lucio Silla. Înregistrările le realizează la Paris, între 15 şi 19 noiembrie, alături de Orchestra franceză specializată în muzică barocă Les Talens Lyrique, condusă de dirijorul Christophe Rousset.
La începutul acestei toamne, soprana a realizat primele sale înregistrări alături de Orchestra Naţională Radio. Acestea se vor regăsi pe un CD ce va fi lansat în toamna anului 2011. CD-ul aduce noi interpretări ale unora dintre cele mai celebre arii de operă – scrise de Mozart, Bellini, Verdi, A.Thomas. Pentru 2011, Teodora Gheorghiu pregăteşte un CD de lieduri (R. Strauss, O. Respighi, M.Ravel) alături de pianistul Jendrik Springer. Tot în 2011, în luna ianuarie, solista va reveni la Sala Radio pentru opera în concert L’enfant et les sortileges de M.Ravel, în care va cânta alături de Ruxandra Donose.
Teodora Gheorghiu
Născută în România, soprana Teodora Gheorghiu a studiat flautul înainte de a se consacra cântului vocal la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la numeroase cursuri de master şi a fost distinsă cu premii în competiţii dintre care amintim: Concursul „Regina Elisabeta” în Bruxelles, „Julian Gayarre” în Pamplona şi „George Enescu” în Bucureşti. În anul 2003, a debutat în rolul Reginei Nopţii („Flautul fermecat”) la Opera Română din Bucureşti fiind invitată apoi să evolueze pe scenele unor importante teatre precum: Théâtre de la Monnaie în Bruxelles, Teatrul Luzern, Opera Naţională Lorraine din Nancy, Grand-Théâtre din Geneva, Opera din Lausanne şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, unde a interpretat rolurile Rosina („Bărbierul din Sevilla”), Musetta („Boema”) precum şi rolul titular al operei „Zaide”.
În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituţii interpretând rolurile: Adela („Liliacul”), Regina Nopţii („Flautul fermecat”), Nannetta („Falstaff”), Fiakermilli („Arabella”), Adina („Elixirul dragostei”), Elvira („Italianca în Alger”), Sophie („Werther”) şi Euxodie („La Juivre”).
Teodora Gheorghiu colaborează cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Franz Welser-Möst, Marco Armiliato, Bertrand de Billy, Peter Schneider, Adam Fischer sau Christophe Rousset. Susţine de asemenea numeroase recitaluri şi apare în diverse concerte.
Adrian Prabava s-a născut în Jakarta (Indonezia) şi a studiat vioara şi dirijatul la conservatoarele din Detmold şi Hanovra, un rol important în formarea sa ca dirijor l-a avut pregătirea cu maestrul Jorma Panula.
A fost asistentul dirijorului Kurt Masur la Orchestra Naţională Franceză pentru o perioadă de doi ani. In noiembrie 2007 a fost distins cu Premiul Tinere talente acordat de Fundaţia Bernard Haitink a Orchestrei Royal Concertgebouw. În perioada 2006 – 2008 a fost dirijor şi Director Muzical la Teatrul şi Filarmonica din Tübingen – dirijând peste şaptezeci de spectacole de operă, operetă , balet si concerte simfonice.
Adrian Prabava este Laureat al Concursului Internaţional pentru tinerii dirijori de la Besançon (ediţia a 49-a).
Sponsor: Hotel Ramada Majestic