Unele dintre cele mai frumoase povești se țes pe baza altor povești… Și în istoria muzicii, destinul marilor compozitori se întrepătrunde și creațiile lor fac deseori referință la capodoperele altor creatori dinaintea lor…
Pianistul și compozitorul rus Anton Arensky a studiat (la Conservatorul din Petersburg) cu Nikolai Rimski-Korsakov și a devenit ulterior profesor la Conservatorul din Moscova, unde printre elevii săi s-a numărat Serghei Rahmaninov. În 1894, la un an după moartea lui Ceaikovski, a creat, în memoria celui abia plecat, „Variațiuni pe o temă de Ceaikovski”, lucrare ce s-a bucurat imediat de mare succes la public.
Miercuri, 12 mai, de la 19.00, într-un frumos concert transmis live de pe scena Sălii Radio și prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO veți asculta „Variațiuni pe o temă de Ceaikovski” de ARENSKY și „Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră” de CEAIKOVSKI. Cea de-a doua lucrare va fi un prilej de a-l aprecia pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai cunoscuți violonceliști români.
Seara se va încheia cu Simfonia a 3-a de SCHUBERT și întregul concert se va derula sub bagheta dirijorului RADU POPA, dirijor al Filarmonicii ”Banatul” din Timişoara.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, RADU POPA și-a continuat studiile la Hochschule für Musik, Viena. S-a format sub îndrumarea renumitului dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan.
Invitat permanent al orchestrelor românești, cariera dirijorului Radu Popa se desfășoară între scenele de concert importante ale României (Ateneul Român, Sala Radio) și turnee în străinătate. Radu Popa a fost aplaudat pe podiumul Salii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naționale Radio – 2009) sau la pupitrul orchestrelor filarmonice Janacek – Ostrava (Cehia), Transilvania – Cluj-Napoca, Banatul – Timișoara etc. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim, Göteborg, Lvov se înscriu printre destinațiile în care artistul susține concerte.
În urma decernării Premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, renumita casă de discuri Deutsche Grammophon – Sonyclassics.com a editat pe suport CD coloana sonoră a filmului Youth without youth (Tinerețe fără tinerețe) – regia: Francis Ford Copolla. Coloana sonoră a fost interpretată de Bucharest Metropolitan Orchestra, România, sub bagheta lui Radu Popa.
Cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, violoncelistul RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi muzicieni români. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.
Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Răzvan Suma este cunoscut publicului din întreaga țară grație turneelor sale naționale, prezentate începând cu anul 2012: Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO?, Vă place CELLO? ș.a. La acestea se adauga turneele Seară Spaniolă și Seară Britanică și turneele grupului ArgEnTango: Piazzolla – O poveste autentică și Tango LA CETATE.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de FACEBOOK Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.