Calitatea părului scade după vârsta de 45-50 de ani, el devenind din ce în ce mai subțire, mai tern, mai fragil și fără strălucire. Diana Baicu, specialist în industria de frumuseţe profesională, explică de ce se întâmplă acest lucru şi la ce tip de produse de îngrijire putem apela pentru a trata această problemă.
“Subțierea părului este un fenomen care apare la toți bărbații după vârsta de 45-50 de ani, dar și la femei. Nu trebuie să intrăm în panică pentru că există foarte multe soluții. Avem însă nevoie de perseverență și răbdare. Trebuie să facem o diferență clară între subțierea părului, care înseamnă reducerea diametrului firului de păr, și rărirea părului, care înseamnă că ne cresc mai puține fire. Subțierea părului este extrem de vizibilă, în special când vorbim despre un păr fin. Părul fin oricum nu are volum decât atunci când folosim produsele de styling potrivite, dar atunci când se subțiază, cu siguranță nu va arăta prea bine”, spune Diana Baicu.
Ce șampon folosim dacă avem părul subțire?
“Șamponul trebuie folosit cu mișcări circulare blânde. În cazul părului subțiat, mișcările trebuie să fie și mai blânde decât de obicei. Alegem un șampon care conține fie colagen, fie proteine, fie diverse extracte de plante care să ne ajute să dăm corp părului. Vorbim aici atât de profilaxie, cât și de momentul în care vedem deja că părul nostru s-a subțiat.
Eu recomand șamponul revitalizant cu infuzie de colagen pentru părul matur Joico YouthLock. El curăță delicat părul și valorifică puterea colagenului și a uleiului hrănitor de fructe Buriti pentru a redobândi elasticitatea naturală, strălucirea și manevrabilitatea a firului de păr”, mai spune Diana Baicu.
Uleiul de argan, bogat în antioxidanți
“Sunt importante produsele de tip leave-in, ce nu necesită clătire. Uleiul de păr se folosește pentru foarte multe probleme ale părului, inclusiv în cazul părului subțiat. Eu sunt adepta uleiului de argan pentru că el conține foarte mulți antioxidanți. În plus, el reduce cu 45% timpul de uscare. Atunci când avem părul subțiat, nu ne dorim sub nicio formă ca el să fie foarte mult timp în contact cu peria, în special cu periile rotative sau cu căldura feonului. Când avem părul subțiat, folosim întotdeauna perii plate, ideal din păr natural.
De exemplu, tratamentul Original Moroccanoil poate fi utilizat ca formulă multifuncțională: de tratare, de coafare și de finisare. Infuzat cu ulei de argan bogat în antioxidanți și vitamine care intensifică strălucirea, uleiul tratament hrănește și tratează părul, redobândind în același timp părul neted și strălucitor de la rădăcină până la vârf”, adaugă Diana Baicu.
Uleiuri mixte pentru stilizarea părului subțire
“Există și uleiuri mixte, pe bază de uleiuri de floarea soarelui, macadamia, imortele, etc. Ele sunt amestecate într-o formulă ce are în special efect de styling și ne ajută în special la nivelul vârfurilor pentru că subțierea părului este legată de vârsta noastră, dar și de vârsta părului. Atunci când avem un păr lung, el are deja peste 6-7 ani. De-a lungul anilor, cu siguranță l-am supus la tot felul de tratamente termice și chimice, e normal ca el să se subțieze la vârfuri. Uleiul nutritiv pentru păr Vitality’s Care & Style Nutritivo Absolute Rich Oil este un ulei hrănitor multifuncțional, formulat cu 93% ingrediente naturale ultra-hralănitoare, care hrănește intens părul și redă puterea și vitalitatea pentru toate tipurile de păr. Sigilează vârfurile, făcând ca firele de păr deteriorate să pară vizibil mai sănătoase. Produsul are o textură ușoară ce pătrunde rapid în păr, și o formulă pe bază de uleiuri vegetale (porumb, măsline, macadamia, floarea soarelui, susan), bogată în omega 3, 6, 7 și 9 si vitaminele A și E. De asemenea, adaugă o notă de final pentru coafare, sporind strălucirea părului”, declară Diana Baicu.
Tratamente profesionale pentru refacerea părului degradat
“Nu e necesar să tăiem mereu vârfurile atunci când avem părul subțiat! Există un sistem în patru pași pe care îl putem efectua în saloanele de înfrumusețare, sistem ce folosește proteine și cuadramine care repară firul de păr. Este vorba despre tratamentul profesional pentru părul deteriorat de la Joico. Acesta conține: șampon clarifiant, ce curăță în profunzime și nu usucă părul, un cuticle sealer ce reglează Ph-ul părului, reduce nivelul de degradare, netezind și fortificând astfel cuticula, un tratament Reconstructor formulat cu cea mai mare concentrație de cheratină reconstructoare, aminoacizi esențiali firului de păr pentru a repara cel mai degradat, casant, agresat chimic păr, și un Intense Hydrator ce hidratează instantaneu, catifelează și netezește părul. În plus, sigilează cuticula și îmbunătățește elasticitatea, volumul și strălucirea părului”, explică specialistul.
Tratamentul PRP pentru păr
“Avem de asemenea varianta tratamentului PRP pentru păr. Acesta imită științific factorii de creștere găsiți în mod natural în organism pentru a produce păr, și astfel putem stimula foliculii latenți să înceapă să producă păr din nou. Terapia PRP presupune recoltarea propriului sânge (maximum 20 ml), centrifugarea acestuia pentru obținerea plasmei (bogată în trombocite – factori de creștere) și reinjectarea în scalp. Plasma bogată în trombocite (PRP) este un preparat autolog de trombocite în plasmă concentrată. Deși concentrația optimă a plachetelor PRP este neclară, metodele actuale prin care se prepară PRP implică o îmbogățire de 300% până la 700%, concentrațiile de trombocite crescând astfel la peste 1.000.000 de plachete/μL.
Un număr de studii au demonstrat eficiența tratamentului cu PRP pentru regenerarea părului fără efecte secundare. Rolul plasmei este de a îmbunătăți sănătatea foliculului de păr existent și de a stimula creșterea noilor foliculi. Practic, plasma stimulează celulele de refacere a scalpului să producă mai mulți foliculi și să activeze procesul de creștere a părului. Este o metodă naturală, fără riscuri și se recomandă chiar în cazuri de alopecie. În mediu, la femei sunt necesare 2-3 tratamente la interval de o lună, ca să se observe primele rezultate – firul de păr devine mai gros și mai puternic, căderea părului se oprește și se observă creșterea firelor noi de păr”, adaugă Diana Baicu.
Tratamentul pentru scalp Indiva Hairwave
Tehnologia INDIBA®, datorită sistemului patentat Proionic®, crește temperatura țesuturilor și activitatea celulară, stimulând și oxigenând țesutul din interior, favorizând astfel fluxul sanguin. Îmbunătățirea acestui flux favorizează sosirea nutrienților necesari astfel încât celulele de la baza foliculului de păr să se înmulțească (activitate mitotică) și să se replice (activitate regenerativă), formând astfel părul.
Creșterea și îmbunătățirea fluxului sanguin, rezultată din aplicarea INDIBA®, încurajează, de asemenea, aminoacizii (componente esențiale ale proteinelor) să ajungă la foliculul de păr, care este apoi încorporat în structura cheratinei (proteina esențială în structura fibre de păr), întărirea și creșterea calității acestuia.
Tratamentul neurocosmetic Hair Summum
Acest tratament abordează tratarea alopeciei și regenerarea firelor de păr pe principii neurocosmetice, prin stimularea fluxului sangvin, coroborat cu tehnologie avansată pentru creșterea și densitatea capilară.
Neurocosmeticul Hair Summum asociază activi patentați:
- LIFE INFLOW: Crește fluxul sanguin către foliculii de păr pentru a regenera părul;
- LIFE INFLUX: Restabilește impulsurile nervoase pentru a stimula regenerarea părului;
- FIBERLIFE: 56 de ingrediente active pentru refacerea părului.
Tehnologia folosită asociază două aplicatoare care stimulează activitatea capilară prin: VIBRO-SMOOTHING – revitalizare și IONISATION COMB – un aplicator cu ioni încărcați pozitiv în compușii de amoniu cuaternar și efectul vitaminelor și al elementelor biologice.
Avem grijă la ce mâncăm și nu luăm suplimente după ureche!
“Dieta este la rândul ei foarte importantă. Este esențial să consumăm nuci, pește gras, dar și să luăm suplimente bogate în vitaminele din complexul B, zinc, etc. Nu le luăm însă niciodată după ureche, ci apelăm la medicul specialist să ni le recomande pe cele potrivite!”, recomandă Diana Baicu.
Produse leave-in pentru un păr strălucitor și sănătos
“Există produse leave-in care reduc pH-ul părului pentru că, în cazul părului subțiat, noi trebuie să închidem cuticula. De aceea este foarte important să folosim acest tip de produse pe care nu le clătim, ci le lăsăm să acționeze până la următoarea spălare. De exemplu, Moroccanoil Mending Infusion pentru vârfuri despicate, cu efect reparator și de sigilare, K18 Peptide™ Professional Mask leave-in, un tratament bioactiv ce acționează la nivel molecular, pregătește, protejează și repară părul, Staying.Alive – tratamentul leave-in Kevin Murphy, îmbogățit cu proteine de mătase, vitamine C și E și antioxidanți derivați naturali, ce revigorează părul uscat, deteriorat sau vopsit, ori loțiunea pentru scalp și păr Kevin Murphy Thick.Again, ce folosește tehnologia de îngroșare și alungire a genelor pentru a întări părul, îmbunătățind calitatea părului și a scalpului în timp”, încheie Diana Baicu.
Produsele recomandate de Diana Baicu sunt disponibile pe www.topline.ro, în magazinul Top Line și în saloanele partenere Top Line din toată țara.