Gingia are un rol foarte important în protecția dinților și a sănătății orale. Funcționează ca un o barieră împotriva atacului bacterian. Acesta este unul dintre motivele pentru care este deosebit de important să avem grija de sănătatea ei, la fel cum avem grija de sănătatea dinților noștri.
Iată care sunt explicațiile și recomandările medicului stomatolog Sorina Stroe, asistent univeristar doctor, în cazul celor care se confruntă cu retracția gingivală.
Moștenirea genetică
„Prima dintre cauze este una pe care nu o putem controla, și anume moștenirea genetică. Biotipul gingival este o caracteristică a gingiei fixe, atașată pe dinți și osul alveolar, dobândită genetic. Acesta se clasifică în: subțire, normal și gros. Cei cu biotip subțire sunt mai predispuși să sufere retracții gingivale decât cei cu biotip gros sau normal”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce putem face?
„Tot ce pot face pacienții cu biotip subțire este să fie foarte atenți la forța exercitată atunci când se spală pe dinți, să evite pe cât posibil periajul agresiv, cu perii aspre sau mișcările incorecte de tip stânga-dreapta. Dacă vorbim despre periaj electric, este esențial să utilizeze o periuță cu senzor de presiune, care controlează singură forța exercitată în timpul periajului dentar. În caz contrar, retracția gingivală apare și avansează rapid invariabil pe un teren cu biotip subțire.
Evaluarea biotipului este făcută de către medicul dentist, de aceea este util să ne prezentăm constant la controale și să menținem relația cu același medic, care poate urmări astfel în mod coerent evoluția pacientului”, este recomandarea medicului stomatolog Sorina Stroe.
Periajul agresiv
„Periajul agresiv poate avea efecte nedorite de tipul retracției gingivale și asupra pacienților cu biotip normal sau gros. Singura diferență constă în viteza și gravitatea evoluției, ceea ce face ca periajul incorect să fie a doua cauză a retracțiilor gingivale”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Boala parodontală
„O altă cauză este boala parodontală, printre ale cărei simptome incipiente se numără și retracția gingivală. Din nou subliniez importanța prezentării la controale regulate la dentist, astfel putând identifica problemele din timp”, este de părere specialistul.
Ce pățim dacă nu mergem la dentist
„Dacă nu ne prezentăm periodic, la timp, la consult, aceste probleme se agravează, iar consecințele pot merge până la pierderea dinților. În momentul în care pierdem un dinte, impactul nu este doar asupra acestuia, ci și a dinților vecini, atât în plan orizontal (vecinii stânga/dreapta care se înclină în lipsa punctului de contact), și în plan vertical, prin migrarea dintelui partener în direcția dintelui lipsă.
Practic, aceasta este o erupție întârziată a dintelui restant pe arcada opusă, care ca prim simptom aduce retracția gingivală, urmand ca neoprit acesta să ajungă la fazele finale de mobilitate dentară ce aduc pierderea dintelui. Este astfel important să acționăm încă din fazele incipiente, indiferent de tipul problemei cu care ne confruntăm”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.