Ce semnificatie are cadoul de Craciun pentru copil
Sarbatorile de iarna sunt pentru noi toti un motiv de bucurie. Sunt sarbatori cu miros de brad, cu gust de cozonac, care aduc armonie în case si il readuc in viata noastra pe Moş Crăciun. Acesta a fost dintotdeauna simbolul sarbatorilor de iarna, cel mai indragit si asteptat personaj de catre cei mici.
“Alegerea cadoului de Crăciun pentru copil este deosebita si incarcata de semnificatie”, explica expertul educational Fabiola Hosu – Gradinita si Scoala Little London Pipera, “tocmai datorita lui Mos Craciun, acest personaj generos, pe care copilul nu il intalneste nicaieri, insa in care el crede foarte tare. Faptul ca este rasplatit de Mosul, ii confirma copilului ca a fost cuminte si il umple deopotriva de bucurie”, adauga expertul. „Deci Mosul intra intr-o schema de evaluare, de confirmare, de motivare, care ulterior va alcatui o structura de valori”.
Atentie, parinti, la implicatiile psihologice!
Insa pe cât de mare este bucuria celor mici, pe atat de mare este si efortul parintilor care se afla in dilema: sa ii cumpere copilului ce isi doreste, sau sa ii ofere ceva util? Sa cumpere un singur cadou sau mai multe?
De cele mai multe ori parintii sunt tentati sa cumpere de Craciun copiilor rechizite, hainute de iarna sau incaltaminte, pentru a investi in lucruri utile, cu ocazia acestei sarbatori.
“Bucuria copilului va fi nemasurata daca va primi ceea ce isi doreste. Nu numai ca primeste jucaria mult visata, dar va simti ca dorintele lui sunt ascultate, va intelege ca este iubit si ca ceea ce isi doreste el este important. Problema cadourilor trebuie abordata insa cu mare atentie, deoarece recompensa si mai ales, pozitionarea corecta a recompensei are un rol aparte in viata unui copil. Copilul care va primi in dar doar ceea ce isi doresc parintii lui pentru el, se va identifica din ce in ce mai mult cu asteptarile parintilor referitoare la comportamentul lui. De aceea, ghidajul inspre ceea ce credem noi ca e mai bine si mai bun, cu cele mai bune intentii, poate avea si implicatii de genul: ca ceea ce doreste copilul nu este suficient de bun sau ca va avea mereu nevoie de cineva care sa ii spuna ce sa alegere sa faca. Copilul de astazi este adultul de maine si de aceea este foarte important ca cel mic sa aiba suficient spatiu pentru a fi el insusi, pentru a putea in viitor, cu usurinta, sa formuleze opinii, sa-si exprime gandurile si sa ia decizii responsabile.”, adauga expertul educational. spune Fabiola Hosu, expert educational Gradinita si Scoala Little London Pipera.
Importanta este calitatea, nu cantitatea
Parintii traiesc, de asemenea, dilema “un cadou sau mai multe?”. Se ingrijoreaza ca fetitei sau baietelului lor i se va parea prea putin sa primeasca o singura papusa sau o singura masinuta.
“Inca din copilarie, e bine sa invatati copilul ca un cadou se ofera din suflet, indiferent de ocazie, de marimea lui sau de cantitate. Nu numai „gestul conteaza”, ci alegerea cadoului in functie de personalitatea si de dorintele celui care il primeste.”, explica Fabiola Hosu.
Invatati copilul sa aprecieze cadoul
Invatati copilul sa aprecieze cadoul primit, sa il descopere si sa il tina cat mai mult in viata, sa inventeze noi jocuri cu el, sau in asociere cu alte jocuri deja primite.
“Cel mai frumos si bun cadou pentru un copil este cel care aduce bucurie, dar si cel care reuseste sa il capteze, sa ii mentina atentia cat mai mult timp, sa descopere ceea ce il inconjoara, si mai mult decat atat, sa ii stimuleze creativitatea, imaginatia si fantezia. Ca sa il incurajati si sa il invatati sa se joace, distrati-va si jucati-va impreuna cu el, puneti-i intrebari deschise si lansati-i o invitatie catre o descoperire ulterioara”, spune Fabiola Hosu.
Tipuri de cadouri si criterii de alegere a acestora
Aveti de ales intre jocuri care stimulează gandirea, care antreneaza rabdarea sau care pun la incercare imaginatia celor mici, precum puzzle-urile, tablitele pentru scris, cuburile cu imagini etc. In aceasta categorie intră si instrumentele de lucru care pot incuraja un talent al celor mici. Poate fi o pianina pentru copiii carora le place sa cante, culori pentru cei cărora le place sa deseneze sau o minge pentru cei care si-ar dori sa joace fotbal.
„Parintii trebuie sa cunoasca abilitatile si pasiunile copilului lor, sau un anumit talent pe care e bine sa il dezvolte. Acesta poate reprezenta un criteriu esential pentru alegerea cadoului.”, adauga Fabiola Hosu.
Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa cumpere un cadou care este conform varstei copilului lor. Pe un copil de 4 anisori îl va plictisi o jucarie destinata copiilor cu varste mai mici, si in aceeasi masură, un cadou pentru varstele 4-6 ani se poate dovedi periculos pentru un copil de 2 ani.
Desi alegerea cadoului ideal se poate dovedi un proces dificil, bucuria poznasului tau merita tot efortul.